PRVI KONGRES ŽENA VJERNICA U BIH

Prvi kongres vjernica pri Međureligijskom vijeću u BiH održan je u etno selu Herceg u Međugorju od 12-15. 06. 2014. godine. Prvom Kongresu vjernica prisustvovalo je stotinu žena iz cijele BiH. Predavanja su bila na razne teme o aktivizmu žena, ženi u politici, problemima jednoroditeljskih porodica, problemima porodice, nasilju u porodici, nasilju nad djecom, ženi na selu i prevenciji predrasuda o drugima kroz vjeronauku.

Kongres je otvorio Husejin ef. Smajić, zamjenik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH i predsjednik MRV BiH. Kongresu su prisustvovali i gospodin Kan Vin, politički savjetnik Ambasade SAD u BiH, koji se obratio učesnicama, sa saradnikom g. Antom Milišom. Ambasada SAD u BiH je glavni donator ovoga projekta.

Dragi gosti Kongresa bili su i predstavnici Word Vision iz BiH takođe donatori Kongresa. U ime direktorice WV gđe Sare Berap obratila se Nikica Reljić.  Direktor projekta PRO Budućnost, gospodin Goran Bubalo takodje je govorio o mogućnostima saradnje. Gošće iz Južne Koreje, Đina Đin i Klara Džan iz NVO  HWPL takodje su govorile o budućoj saradnji.

Mreža vjernica u BiH pri MRV BiH uručila je priznanje gđi Marici Vikić iz Tuzle za njen angažman u izgradnji Mreže. Priznanje gđi Vikić urucio je Husejin ef Smajić, predsjednik MRV BiH.

U narednim danima objaviće se deklaracija na kojoj se radilo i dogovaralo na Prvom kongresu vjernica u BiH. Deklaracija će predstavljati platformu angažmana vjernica u izgradnji građanskog društva kroz međureligijski dijalog.