Prva faza edukativnih seminara za Odbore za međureligijsku suradnju

U Doboju je od 11. do 13. 05. održana prva faza edukativnih seminara za vjerske službenike, njihove asistente, žene i mlade iz novoosnovanih Odbora za međureligijsku suradnju iz Doboja, Livna i Zenice. Sudionici ovog seminara su imali priliku dobiti osnovne informacije o osnovama vjerovanja muslimana, pravoslavnih, katolika i Jevreja. O osnovama Islama je govorio mr. Mevludin Dizdarević, o osnovama pravoslavnog hrišćanstva govorio je Doc. dr. Vladislav Topalović, o osnovama katoličanstva govorio je dr. Mario Bernadić, dok je o osnovama judaizma govorio Igor Kožemjakin.

Grupi žena vjernica iz Odbora za međureligijsku suradnju istu temu su približile mr. Zehra Alispahić koja je govorila o osnovama Islama, Aleksandra Radojčić-Srdanović je govorila o osnovama pravoslavnog hrišćanstva dok je katoličanstvo publici približila Tea Vuglec. O osnovama judaizma govorio je Igor Kožemjakin.

Nakon svakog predavanja je otvarana diskusija gdje su sudionici mogli postavljati dodatna pitanja i tako se što bolje upoznati sa vjerovanjima drugih i drugačijih. Pored predavanja su organizirani posjeti vjerskim objektima u Doboju, gradu domaćinu koji krase objekti sve četiri crkve i vjerske zajednice. Tu su vjerski službenici govorili o vjerskim objektima, njihovoj višestrukoj namjeni i obredoslovlju.

Mladi iz ova 3 Odbora su pod vodstvom mladih Međureligijskog vijeća u BiH, grupe Svi zajedno prošli radionice za timski rad i strateško planiranje za naredni period.

Svaki od Odbora za međureligijsku suradnju je isplanirao male projekte koji će u periodu između 2 edukativne faze implementirati u svojoj lokalnoj zajednici što će doprinijeti boljoj suradnji crkava i vjerskih zajednica ali što je još važnije, vjernika koji tu žive. Projekti su predstavljeni svim učesnicima edukativnog seminara.