Projekat PRO-Budućnost se uspješno nastavlja

Kao što je bilo i planirano, uspješno su nastavljene aktivnosti MRV-a u sklopu USAID-ovog projekta PRO–Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) u saradnji sa CRS-om (Catholic Relief Services) i partnerima.

Prva aktivost javna tribina „Moj doprinos trajnom miru“ održana je u Žepču 10.11.2016. godine, kojoj su nazočili  predstavnici crkava i vjerskih zajednica, članovi OMS Žepče, lokalnih vlasti, nevladinog sektora, civilnog društva i obrazovnih institucija iz Žepča, Zavidovića i drugih gradova širom BiH. Javnu tribinu je otvorila moderatorica javne tribine, gđa Amra Pandžo. Nakon izlaganja g. Emira Kovačevića, koji je prisutne upoznao sa radom MRV-a i projektom PRO-Budućnost, prisutnima su se obratili predstavnici crkava I vjerskih zajednica. Ispred Islamske zajednice BiH, uvodničar je bio Izet ef. Čamdžić, glavni imamu u Zavidovićima, ispred Srpske pravoslavne crkve je bio protojerej Zoran Živković, paroh u Žepču i Zavidovićima, a iz Katoličke crkve je bio vlč. Ilija Orkić, župnik u Radunicama.

Po drugi put u Bosanskoj Krupi, ali sa drugom aktivnošću „Danom otvorenih vrata“ 23.11.2016. godine obradovani su mladi, učenici srednje škole, sa svojim profesorima. Kao što je planirano obišli su sva tri vjerska objekta u kojima su ih dočekali vjerski službenici. Ispred IZ BiH u džamiji su domaćini bili imami Ishak Seidić i Amel Duraković; u pravoslavnoj crkvi protojerej stavrofor Karađorđe Derajić, ispred SPC; u katoličkoj crkvi gđa Mirjana Aleksić, čija je porodica i inicirala izgradnju iste crkve.

Nakon Bosanske Krupe, 24.11.2016. godine u Sankom Mostu je održan još jedan „Dan otvorenih vrata“, u kojem su učestvovali učenici srednje škole iz Sanskog Mosta, kao i članovi CIM-a. Domaćini su bili glavni imam IZ BiH u Sanskom Mostu, Husein ef. Kovačević, jerej Alen Marić iz SPC, kao i fra ivica Matić iz KC.

U Bosanskom Petrovcu je 7.12.2016. godine održana još jedna izuzetno uspješna  javna tribina „Moj doprinos trajnom miru“, na kojoj su predavači bili glavni imam IZ BiH u Bosanskom Petrovcu Mirzet Spahić, arhimandrit Serafim, iguman manastira Rmanj, kao i vlč. Davor Klečina iz Drvara.

Kruna aktivnosti bila je predstava „Sedam“ koja je održana 15.11.2016. godine u prepunoj sali Starog pozorišta u Zenici.