“Predstavljanje običaja, nošnje i hrane povodom vjerskih praznika i uloga žena u njima”

23, 24, i 26. 10. 2013. je realizovan još jedan projekat u organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju iz Livna. Radi se o hvale vrijednom projektu predstavljanja običaja, nošnji i hrane povodom vjerskih praznika i uloga žena u njima".

Dana 23.11. 2013. pravoslavne žene članice livanjskog Odbora za međureligijsku saradnju MRV-a su organizovale prvi dio projekta na kome su su prikazle slavljenje Slave, njen značaj i vrijednost kao, ne samo pravoslavnog, već i autentičnog srpskog obilježja. Svojim gostima drugih vjera su pokazale kako izgleda slavljenje Slave Svetog Arhanđela Mihajla u Livnu i u selima donjeg Livanjskog polja.

U ovom projektu pomogla im je i porodica Mile Vujčića, Nikole Petrovića i Dragana Jovića iz donjeg Livanjskog polja koja Slavu slavi na tradicionalan način, i koja se rado odazvala pozivu da pred pripadnicima drugih vjeroispovjesti prezentuje proslavljanje Slave.

Vjerodostojno je prikazan doček gostiju, običaj "dizanja Slave", govorenje tipičnih zdravica, pjevanje narodnih pjesama toga kraja, te na kraju ispraćaj gostiju.

Za vrijeme trajanja prikaza Slave, gostima je objašnjeno šta predstavlja Slavski kolač, koljivo, svijeća na trpezi, istorijat slavljenja Slava, najčešće Slave u srpskom narodu, sa posebnim osvrtom na duhovnu i vjersku vrijednost Slave u pravoslavnoj porodici.

24.11. 2013. su žene članice livanjskog OMS-a islamske vjeroipovjesti organizovale drugi dio projekta na kojem su veoma uspješno prikazle proslavljanje Bajrama unutar  bošnjačke porodice sa područja Livna.  

Gostima drugih vjeroipovjesti  u prostorijama "Preporoda", gdje je za ovu prigodu na sceni upriličena izvorna bosanska soba, na vjeran način je dočarano kako izgleda bajramsko jutro u bošnjačkoj porodici. Gosti su imali priliku da gledaju bogatstvo bošnjačke nošnje i mnoštvo rukom rađenih predmeta koji su se koristili na području Livna u svakodnevnom životu Muslimana, a čijom su starinom i autentičnošću svi posjetioci bili oduševljeni.

Posebne pohvale od strane gostiju drugih vjeroispovjesti dobila je nadahnuta kombinacija spleta vjersih pjesama u izvođenju dječijeg  zbora Medžlisa Islamske zajednice u Livnu  i priče voditeljica kojom je na zanimljiv način objašnjeno značenje Bajrama za islamske vjernike, način proslavljanja Ramazanskog i Kurbanskog Bajrama kao i pozdrav kojim muslimani čestitaju svoje mubarek dane.

Dana  26.11. 2013. prikazivanjem katoličkih običaja povodom obilježavanja blagdana Badnje večeri, a koji je realiziran od strane žena članica livanjskog odbora MRV-a BiH  katoličke  vjeroispovijesti, završen je i 3. dio projekta "Predstavljanje običaja, nošnje i hrane povodom vjerskih blagdana i uloga žena u njima".

Nakon uvodne riječi fra Ivice Baketarića, koji je čitanjem dijela Svetog Evanđelja (Lk 2, 1-20) sve prisutne goste uveo u atmosferu u kojoj se najavilo rođenje Kristovo, na scenu Pastoralnog doma Župne crkve Svih svetih u Livnu, stupili su učenici završnih razreda livanjske osnovne škole "I.G.K.". Oni su izveli igrokaz u kojem su  jasno i slikovito pokazali katoličke običaje povodom Badnjice. U živopisnim narodnim nošnjama na sceni je dominirao prikaz nekadašnje katoličke seoske obitelji sa područja Livna, koja je živom riječi prikazala kako se nekad u livanjskom kraju slavila Badnjica. Prisutni gosti su  mogli da vide Raspelo, Krunicu, okićen bor, stvari koje svaki katolički dom livanjskog kraja na poseban način doživljava u vrijeme omiljenih blagdana povodom Božića.

U veseloj i opuštenoj atmosferi Pastoralnog centra, žene vjernice članice livanjskog odbora MRV-a BiH, su se složile da su tri dijela projekta u kojem
su predstavile običaje, nošnje i hranu povodom vjerskih praznika, na istinit i vjeran način uspjeli pokazati važnu ulogu žene u njihovom pripremanju i
očuvanju.

Iz svega prikazanog gosti su svjedočili da je žena nesumljivo čuvarica vjere, ona čije toplo srce i čvrsta majčinska ruka prenose vjeru na svoje potomke.