Posjet sakralnim objektima u Livnu

Odbor za međureligijsku suradnju Livno je implementirao svoju prvu aktivnost u sklopu projekta Izgradnje građanskog društva kroz međureligijski dijalog. U četvrtak, 23. svibnja članovi Odbora o. Željko Đurica, predsjednik Odbora, fra Ivica Baketarić, član i Edin ef. Jašarević, član, su organizirali posjet sakralnim objektima grada Livna. Grupa od 53 vjernika islamske zajednice, pravoslavne crkve i katoličke crkve je prvo posjetila Franjevački samostan Gorica gdje im je dobrodošlicu poželio fra Miroslav Ištuk, gvardijan samostana, te im predstavio povijest samostana, kao i trenutne aktivnosti franjevaca.

Grupa je također posjetila muzej pri samostanu koji je predstavio upravitelj muzeja Josip Gelo. Slijedeća odredište je bila pravoslavna crkva Uspenja svete Bogorodice gdje je otac Željko Đurica svim prisutnim predstavio crkvu, povijest crkve sagrađene 1859. kao i neke od glavnih dijelova crkve. O. Đurica je govorio i o običajima pravoslavnih, te o načinu molitve. Druženje se nastavilo kroz mnogobrojna pitanja posjetilaca vezanih za liturgiju, sakramente, te sličnosti i razlike sa drugim tradicijama i običajima.

Svoj obilazak članovi Odbora su završili posjetom džamiji Hadži Ahmeda Dukatara. Prije razgovora sa glavnim imamom, Dževadom ef. Hadžićem, posjetioci su prisustvovali ikindiji, poslijepodnevnoj molitvi. Također posjetiocima se predstavio dječji zbor koji je otpjevao nekoliko ilahija, duhovnih islamskih pjesma.

Cilj ove aktivnosti je bio da se članovi novoosnovanog Odbora međusobno upoznaju, ali i uče o drugim religijama i običajima ljudi s kojima žive. Članovi Odbora su bili zadovoljni organiziranim posjetima, a kako je otac Đurica istakao ovakvih predavanja bi trebalo biti više jer vjernici žele slušati o običajima kako svoje, tako i drugih religija.