Posjet mjestima stradanja u BiH: Tomašica, Prebilovci, Uzdol i Gradina Donja od 17.-23. 9. 2016.

U periodu od 17.-24. 9. 2016. Međureligijsko vijeće u BiH u suradnji s Maximilian Kolbe Fondacijom i Renovabisom organiziralo je „III. Europsku radionicu o suočavanju s prošlošću opterećenom nasiljem u Bosni i Hercegovini – Doprinos dijalogu, kulturi slušanja i solidarnosti“ tijekom koje su se obišla mjesta stradanja u Prijedoru, Uzdolu, Gradini Donjoj i Prebilovcima. Sudionici programa iz BiH su bili članovi ili aktivisti odbora za međureligijsku suradnju iz Zenice, Žepča, Livna, Trebinja, Goražda te iz nekoliko europskih zemalja, uključujući Albaniju, Italiju, Njemačku, Litvu i Latviju. U obilasku mjesta stradanja (Tomašica, Gradina Donja i Uzdol) sudjelovao je i član Skupštine MRV BiH Husejin ef. Smajić.

Program je počeo u subotu 17. 9. 2016. detaljnim predstavljanjem programa u Sarajevu, nakon kojeg su uslijedila  uvodnim predavanjima o povijesti mjesta stradanja, koja su predstavili g. Amor Mašović ispred Islamske zajednice, o. Radivoje Krulj ispred Srpske pravoslavne crkve, mr. Pero Brajko ispred Katoličke crkve i g. Igor Kožemjakin ispred Jevrejske zajednice; sva predavanja organizirana su u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i prostoru Sv. Tekle (Stara Pravoslavna crkva).

U nedjelju, 18. 9. 2016. djelatnici MRV BiH organizirali su obilazaka Sarajeva za goste, te su oni koji su  bili u mogućnosti krenuli autobusom za Prijedor.

Posjet Tomašici organiziran je 19. 9., gdje su učesnici programa posjetili Tomašicu, mjesto stradanja Bošnjaka u proteklom ratu. Poslije obilaska Tomašice organiziran je razgovor s preživjelim logorašem g. Mirsadom Duratovićem.

U ponedjeljak 20. 9. sudionici su posjetili Gradinu Donju, kojom prigodom je g. Igor Kožemjakin predstavio stradanje Jevreja. Susret s preživjelima nije bilo moguće organizirati, nego su pročitana zapisana svjedočanstva žrtava.

Na pravoslavni blagdan Male Gospe 21. 9. 2016. organiziran je posjet Prebilovcima, gdje je sudionike dočekao o. Marko Gojačić sa suprugom Zoricom, koji je prisutne detaljno upoznao sa dvostrukim stradanjem u Prebilovcima: sela, crkve i groblja, te pokazao izložbu o stradanju u Prebilovcima, iskopavanju hercegovačkih jama i ponovnoj izgradnji hrama. Svjedoci nisu bili u mogućnosti podijeliti svoje iskaze, tako da susreta s preživjelima ili bližom rodbinom preživjelih nije bilo.

Posjet crkvi i memorijalnom centru u Uzdolu organiziran je 22. 9. 2016. Župnik vlč. Ivo Tomić prisutnima je kratko predstavio stradanje mjesta, potom su u crkvi svoje svjedočanstvo podijelili tri svjedoka (g. Kazo Zelenika, te bake Ivka i Mara), poslije čega je prikazan film o stradanju u Uzdolu. 

Refleksija na cijeli program i završno predavanje, koje je održao dr. Jörg Lüer, predstavnik Maximillian Kolbe Fondacije, organizirano je Sarajevu u prostorijama Jevrejske zajednice i Gazi Husrev Begove Biblioteke.