Podmetnuti požar u pravoslavnoj crkvi neće zasjeniti viševijekovnu tradiciju suživota u Sarajevu

Požar koji je u nedjelju podmetnut u pravoslavnom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići neće zasjeniti viševijekovnu tradiciju suživota kako u Sarajevu, tako i u drugim gradovima BiH.

Poručeno je ovo danas prilikom posjete predstavnika Međureligijskog vijeća u BiH pravoslavnoj crkvi na Pofalićima.

Današnja posjeta predstavlja solidarnost predstavnika vjerksih zajednica pravoslavnoj braći, rekao je Igor Kožemljakin, stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću u BiH.

"Kao predstavnici crkava i vjerskih zajednica osuđujemo ovaj atak na crkvu pogotovo jer je riječ o manjinskoj zajednici na koje su napadi sve učestaliji. Ovim putem apelujemo na državne organe da riješe ovakve slučajeve, završe istrage i privedu pravdi ljude koji su odgovorni za ovo nedjelo", poručio je Kožemljakin.

Osudi vandalskog čina, podmetanja požara, pridružio se i Meho efendija Šljivo iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. On je naglasio kako društvo u BiH i država moraju osigurati da Božijim hramovima: džamijama, cvrkvama i sinagogama, zaštiti njihov božanski status - da budu i ostanu kuće mira i sigurnosti.

Efendija Šljivo je podsjetio kako raduje vijest da su policijski službenici jučer priveli osobu koja se sumnjiči da je u crkvi podmetnula požar i tako napravila značajnu materijalnu štetu u dijelu crkve.

"Nadamo se da ovaj napad na crkvu kao i svi drugi napadi neće zasjeniti sigurno viševijekovnu tradiciju suživota kako u Sarajevu, tako i u drugim gradovima BiH. Na ovaj način mi izražavamo solidarnost sa našom pravoslavnom braćom i svojim prisustvom još jedanput svjedočimo da ćemo istrajati na suživotu u Sarajevu i BiH", zaključio je Šljivo.

Osudi se pridružio i Ivo Paradžik, novi župnik Župe Presvetog trojstva u ime kardinala Vinka Puljića, istakavši kako slični nemili događaji mogu samo ujedniti vjernike i ljude.

"Ko može napraviti nešto tako ružno ovakom lijepom hramu koji treba biti na ponos ovom gradu. Nikada nisam prošao ovuda da nisam pogledao crkvu i rekao: Baš je lijepa. Samo bolestan čovjek može na nešto lijepo dići ruku. Osuda, nevjerica, razočarenja, ali isto tako bratsko rame i jednoj i drugoj vjerskoj zajednici. Ovakve stvari će nas još više ujediniti, a ti koji to rade neće pobijediti", rekao je Paradžik.

Paroh dolački Čedomir Đelmo zahvalio je predstavnicima Međureligijskog vijeća u BiH koji su osudili neljudski čin.

Zahvalio je i predstavnicima lokalnih zajednica, ministarstava, ambasada i organizacija koji su ponudili podršku i nadoknadu materijalne štete koja je pričinjena u dijelu crkve.

Posebnu zahvalnost, kao je rekao, duguje "običnim, čestitim ljudima Sarajeva svih nacionalnosti" koji su svojim dolaskom i osudom pružili ruku prijateljstva i ohrabrenja.

"Poruka naše crkve je evanđeljska: Ono što ne želite da čine vama, nemojte ni vi drugima, i ukoliko stoji do vas, imajte mir sa svima ljudima", poručio je Đelmo.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo također je obišao crkvu, gdje je istakao da je važno istaći da je općina "multireligijska i multietnička lokalna zajednica koja se uvijek trudi da na jednak način tretira sve građane, bez obzira na vjeru ili neku drugu razliku".

Izvor: Oslobođenje (http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/podmetnuti-pozar-u-pravoslavnoj-crkvi-nece-zasjeniti-visevijekovnu-tradiciju-suzivota-u-sarajevu/178177)