ОСУДА УБИСТВА КАТОЛИЧКОГ СВЕЋЕНИКА ФРА МИЛЕ ИВАНЧИЋА У ЗАВАЉУ КОД БИХАЋА

Међурелигијско вијеће у БиХ најоштрије осуђује убиство католичког свећеника фра Миле Иванчића, које се десило недавно у бихаћком насељу Заваље.

Позивамо представнике вјерских заједница и цркава у Бихаћу као и надлежне институције да изразе солидарност с католичком заједницом у Бихаћу и да јој пруже сву потребну помоћ.

Очекујемо од истражних органа да приоритетно ухапсе починиоце овог гнусног дјела како би им се изрекла адекватна казна. Успостављање правде је од пресудног значаја за промовисање мира, толеранције и узајамног поштивања у БиХ.

Међурелигијско вијеће у БиХ је више пута наглашавало да се мора пооштрити казнена политика када су у питању напади на вјерске објекте и вјерске службенике. Одређен напредак је учињен у том смислу али је очито да нам предстоји још пуно рада и активности како бисмо пружили адекватну заштиту вјерским објектима и вјерским службеницима.

Људски живот је непроцјењив Божији дар. Убиство човјека руши све постулате светиње живота и удаљава нас од нашег Творца који толико воли човјека.

Са надом да се овакав злочин нигдје и никада више не догоди и уз искрене изразе саучешћа Католичкој цркви.