OSUDA NAPADA NA VJERNIKE, DŽEMATLIJE DŽAMIJE BEGSUJA U ZVORNIKU

Prema informaciji Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, u Zvorniku su jutros napadnuti vjernici koji su krenuli na bajram-namaz. U ulici koja vodi prema džamiji trojica mladića su presreli vjernike koji su se kretali prema džamiji Begsuja da obave sabah i bajram-namaz.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini već preko dvije i po godine u okviru projekta “Monitoring napada na vjerske objekte” detaljno prati napade na vjerske objekte, groblja i vjernike. Zaključili smo, da je jedan od najvećih problema učestalosti napada na vjerske objekte i kršenja prava na slobodu vjere nedovoljno strogo kažnjavanje počinilaca ovih vandalskih napada. Sankcije koje se izriču za ovakva djela su nedopustivo blage, uprkos zakonskim mogućnostima da se za ovakva djela vode krivični postupci i izriču kazne zatvora.

Apelujemo na nadležne organe da u što skorijem roku identifikuju i procesuiraju počinioce ovog sramotnog čina i da ih najstrožije kazne. Međureligijsko vijeće kao nevladina organizacija će nastaviti sa praćenjem i osudom napada na vjerske objekte i vjernike in a taj način dati svoj doprinos boljoj zaštit vjerskih objekata, grobalja i vjernika širom Bosne i Hercegovine.