Osuda napada na Sultan Sulejmanovu Atik džamiju u Bijeljini

Međureligijsko vijeće u BiH je u sklopu svog projekta «Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice u BiH» primilo prijavu o ponovnom napadu na Sultan Sulejmanovu  Atik džamiju u Bijeljini, koji se desio u noći sa 20. na 21. 04. 2013.

Ovaj vjerski objekat, koji je i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine je i ranije bio na meti vandala te su u nekoliko navrata razbijani prozori, ispisivani grafiti i ometani vjernici u obavljanju molitve.

Međureligijsko vijeće u BiH je zabrinuto učestalim napadima na vjerske objekte. Najoštrije osuđujemo posljednji napad na Sultan Sulejmanovu  Atik džamiju u Bijeljini kao i na sve vjerske objekte, vjerske službenike i vjernike. Apelujemo na organe vlasti u Bijeljini, da stanu u zaštitu ovog vjerskog objekta i nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Također, zahtjevamo od policijskih organa da otkriju počinioce ovog krivičnog djela, a od Tužilaštva tražimo da ovo djelo procesuira.

Međureligijsko vijeće u BiH planira u narednom periodu posjetit ovaj vjerski objekat i okupiti vjerske službenike crkava i vjerskih zajednica iz Bijeljine kako bismo zajednički osudili ovaj gnusni čin. O terminu ove posjete ćete biti blagovremeno informisani.