Осуда напада на Султан Сулејманову Атик џамију у Бијељини

Међурелигијско вијеће у БиХ је у склопу свог пројекта «Мониторинг напада на вјерске објекте и друга мјеста од значаја за цркве и вјерске заједнице у БиХ» примило пријаву о поновном нападу на Султан Сулејманову  Атик џамију у Бијељини, који се десио у ноћи са 20. на 21. 04. 2013.

Овај вјерски објекат, који је и национални споменик Босне и Херцеговине је и раније био на мети вандала те су у неколико наврата разбијани прозори, исписивани графити и ометани вјерници у обављању молитве.

Међурелигијско вијеће у БиХ је забринуто учесталим нападима на вјерске објекте. Најоштрије осуђујемо посљедњи напад на Султан Сулејманову  Атик џамију у Бијељини као и на све вјерске објекте, вјерске службенике и вјернике. Апелујемо на органе власти у Бијељини, да стану у заштиту овог вјерског објекта и националног споменика Босне и Херцеговине. Такођер, захтјевамо од полицијских органа да открију починиоце овог кривичног дјела, а од Тужилаштва тражимо да ово дјело процесуира.

Међурелигијско вијеће у БиХ планира у наредном периоду посјетит овај вјерски објекат и окупити вјерске службенике цркава и вјерских заједница из Бијељине како бисмо заједнички осудили овај гнусни чин. О термину ове посјете ћете бити благовремено информисани.