Osuda napada na pravoslavni Hram Sv. Save u Blažuju

Međureligijsko vijeće u BiH je u sklopu svog projekta «Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice u BiH» primilo prijavu o napadu na pravoslavni hram Sv. Save u Blažuju.

Ovaj vjerski objekat je, podsjećamo, i ranije bio na meti vandala u nekoliko navrata. U ovom posljednjem napadu, nepoznati počinilac, ili više njih su pokušali u noći između 21. i 22. 04. 2013. da zapale ulazna vrata.

Međureligijsko vijeće u BiH je zabrinuto učestalim napadima na vjerske objekte. Ovo je već drugi slučaj napada na vjerske objekte u posljednja dva dana i u oba slučaja napadnuti vjerski objekti su ujedno i nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine.

Najoštrije osuđujemo posljednji napad na pravoslavni hram Sv. Save u Blažuju kao i na sve vjerske objekte, vjerske službenike i vjernike. Apelujemo na organe vlasti u Kantonu Sarajevo, da stanu u zaštitu ovog vjerskog objekta i nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Također, zahtijevamo od policijskih organa da otkriju počinioce ovog krivičnog djela, a od Tužilaštva tražimo da ovo djelo procesuira.