Осуда напада на православни Храм Св. Саве у Блажују

Међурелигијско вијеће у БиХ је у склопу свог пројекта «Мониторинг напада на вјерске објекте и друга мјеста од значаја за цркве и вјерске заједнице у БиХ» примило пријаву о нападу на православни храм Св. Саве у Блажују.

Овај вјерски објекат је, подсјећамо, и раније био на мети вандала у неколико наврата. У овом посљедњем нападу, непознати починилац, или више њих су покушали у ноћи између 21. и 22. 04. 2013. да запале улазна врата.

Међурелигијско вијеће у БиХ је забринуто учесталим нападима на вјерске објекте. Ово је већ други случај напада на вјерске објекте у посљедња два дана и у оба случаја нападнути вјерски објекти су уједно и национални споменици Босне и Херцеговине.

Најоштрије осуђујемо посљедњи напад на православни храм Св. Саве у Блажују као и на све вјерске објекте, вјерске службенике и вјернике. Апелујемо на органе власти у Кантону Сарајево, да стану у заштиту овог вјерског објекта и националног споменика Босне и Херцеговине. Такођер, захтијевамо од полицијских органа да открију починиоце овог кривичног дјела, а од Тужилаштва тражимо да ово дјело процесуира.