Osuda napada na pravoslavni hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu

Međureligijsko vijeće u BiH je u sklopu projekta «Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice u BiH» dobilo prijavu o napadu na pravoslavni hram posvećen Preobraženju Gospodnjem u sarajevskoj opštini Novo Sarajevo.

Napad se desio 31. 12. 2011. godine oko 12:30. Nepoznati muškarac je fizički, sa nožem u ruci nasrnuo na radnicu u prodavnici svijeća i pokušao da otuđi ikone i crkvene stvari iz hrama. Radnica je primijetila da nepoznati muškarac izlazi iz hrama sa otuđenim predmetima koji su virili ispod njegove jakne. Kada je radnica pokušala da uzme ukradene stvari, napadač je izvadio nož i uz psovke joj je zaprijetio da će je ubosti.

Međureligijsko vijeće u BiH najstrožije osuđuje vandalski čin napada na ovaj pravoslavni Hram uz nadu da će počinioc ovog razbojništva biti otkriven i adekvatno kažnjen. Posebno zabrinjava činjenica da se ovaj napad desio u sred dana i da je napadnuta radnica koja je pokušavala da zaštiti imovinu crkve. Još jednom apelujemo na organe sigurnosti da učine sve što mogu kako bi počinioc ovog napada bio pronađen i kažnjen.