Osuda napada na Hram Sv. proroka Ilije u Busovači

Međureligijsko vijeće je dobilo prijavu o napadu na hram Sv. proroka Ilije u Busovači koji se desio u noći sa 23. na 24. 5. 2011. godine.

Ovaj slučaj je Vijeću prijavila kancelarija Mitropolije dabrobosanske. Prilikom ovog napada, za sada nepoznati počinilac je otuđio bakarne oluke sa prednje strane Hrama, ukupne dužine oko 20 metara. Procjenjena šteta je 500,00 KM. Napad je prijavljen Policijskoj upravi Busovača.

Međureligijsko vijeće je zabrinuto učestalim napadima na objekte crkava i vjerskih zajednica. MRV BiH najoštrije osuđuje ovaj napad i poziva nadležne organe da identifikuju i kazne počinioce ovog napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve. Vijeće u sklopu svog projekta Monitoring napada na vjerske objekte vodi evidenciju o svim prijavljenim napadima na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice. Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima predstavnika crkava i vjerskih zajednica, predstavnika nadležnih organa vlasti i angažmanom medija obezbijediti bolju zaštitu svim vjerskim objektima širom Bosne i Hercegovine.