Osuda napada na glavnog imama Medžlisa IZ-e Bosanska Dubica

Međureligijsko vijeće u BiH je u sklopu projekta «Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH» dobilo prijavu o napadu na glavnog imama Medžlisa IZ-e Bosanska Dubica.

Napad se desio 15. 10. 2011. godine oko 1 sat iza ponoći. Ispred imamske kuće se zaustavio automobil čiji je vozač trubio 10-ak minuta a onda psovao i prijetio imamu da će ga «zaklati» te da će ga čekati kada izađe na sabah.

Međureligijsko vijeće u BiH je ogorčeno posljednjim napadom na glavnog imama Medžlisa IZ-e Bosanska Dubica te najstrožije osuđuje ovaj vandalski čin napada na vjerskog službenika Islamske zajednice u BiH. Podsjećamo kako je ovo treći slučaj napada na vjerske službenike koji je prijavljen MRV-u u posljednjem mjesecu. Apelujemo na organe vlasti da zaštite imovinu crkava i vjerskih zajednica, vjerske službenike i vjernike. Insistiramo na primjeni Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica koji eksplicitno zabranjuje napade i uvrede vjerskih službenika.