Okrugli stol na temu: »Postignuća i izazovi u sprovedbi Konvencije o zabrani kasetne municije u BiH»

Danas je u prostorijama MRV BiH održan okrugli stol na temu: »Postignuća i izazovi u sprovedbi Konvencije o zabrani kasetne municije u BiH». Cilj okruglog stola je bio da se podjele iskustva različitih aktera uključenih u sprovedbu Konvencije o zabrani kasetne municije, analiziraju izazovi i eventualni prijedlozi za unaprijeđenje sprovedbe.

Na okruglom stolu su uzeli aktivno učešće glavni akteri koji se bave ovim pitanje iz vladinog, nevladinog sektora i međunarodnih organziacija, uključujući predstavnike Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstvo vanjskih poslova,  Norveška narodna pomoć-NPA, Inicijative preživjelih od mina, UNDP, Udruženje amputiraca-UDAS, predstavnici Njemačke ambasade i ambasade Sjedinjenih Američkih Dražava, kao i predstavnici vjerskih zajednica i crkava u BiH.

Sa zadovoljsvom se može konstatovati da je BiH veliki dio obaveza iz Konvencije ispunila, pogotovo kada govorimo o obavezi uništavanja uskladištenih zaliha kasetnog naoružanja. Ovaj dio posla je vodilo Ministarstvo odbrane BiH uz podršku UNDP-a.

Međutim, zaostale mine i kasetna municija i dalje ugrožavaju sigurnost ljudi i predstavljaju prepreku razvoju i neizvjesno je kada će proces njihovog uklanjanja sa kontaminiranih površina biti završen.

 

Još uvijek nemamo poboljšan zakonodavni okvir protuminskih aktivnosti koji bi osigurao međusektorsku saradnju, dao veći prioritet protuminskim aktivnostima u razvojnim incijativama i tako kreirao mogućnost finansijske potpore procesu uklanjanja mina, na šta smo se obavezali državnom Strategijom protuminskih aktivnosti.

Ukoliko ne dođe do unapređenja procesa, za očekivati je da će se niz od preko 8.068 stradalih u minsko eksplozivnim incidentima u BiH nastaviti, što se, nažalost, već  potvrdilo početkom godine kada je smrtno stradala jedna osoba u Brcko Distrktu. Za one koji su već stradali od mina potrebno je osigurati da servisi podrške stignu do najugroženijih – onih koji su izolirani i neinformisani o njihovim pravima u procesu oporavka i integracije u zajednicu.

Bosna i Hercegovina je ostvarila određeni napredak u čišćenju područija kontaminirane zaostalom kasetnom municijom. Ova aktivnost će se nastaviti idalje. Vjerujemo da se uz bolju podršku svih političkih aktera i određenu pomoć donatora čišćenje može završiti do 2016. godine, što je znatno prije od 2021., što je predvidjela konvencija.

Izražavamo zahvalnost svim donatorima koji su finansijski pomagali uklanjanje mina i nadamo se da će nastaviti s ovim plemenitim aktivnostima. Bez donatorske pomoći mi bismo sigurno imali veći broj stradalih od mina.

Pozivamo nadležne zakonodavne i izvršne instance da daju prioritet ovim pitanjima kako bi se omogoćio nastavak uklanjanja mina projektovanom dinamikom i pružila podrška stradalim, njihovim obiteljima i zajednicama koje su  ugrožene od mina.

Pozivamo i vjerske službenike da se aktivno uključe u procese podizanje svijesti od opasnosti od mina i kasetne municije, pogotovo u područjima gdje postoji realna opasnost od stradanja.

Okrugli stol je realizovan u saradnji s međunarodnom i međureligijskom organizacijom Religije za mir (Relions for peace).