Одржана 70. редовна сједница Скупштине МРВ БиХ

Међурелигијско вијеће у Босни и Херцеговини је 23. 04. 2014. у Сарајеву одржало своју редовну 70. сједницу Скупштине на којој је мандат предсједавања Вијећем, према редовној процедури ротације, преузела Исламска заједница.

У протеклој години Вијећем је, у име Српске православне цркве, предсједавао Његово Преосвештенство епископ захумско -херцеговачки и приморски Григорије.

Тим поводом данас је одржана пресс конференција на којој су о раду МРВ говорили еписког Григорије, муфтија Смајић, надбискуп Врхбосански Винко кардинал Пуљић и Јакоб Финци.

Презентирајући рад МРВ у претходном периоду епископ Григорије је навео да су уз постојећа четири основана још осам одбора за међурелигијску сарадњу и то у: Бањој Луци, Требињу, Добоју, Зеници,Тузли,Ливну ,Бихаћу и Жепчу. Такођер МРВ је пратио нападе на вјерске објекте те је у периоду од годину и по пријављено 49 напада.

Овом приликом истакнуто је да је прије 10 година ступио на снагу Закон о слободи вјере и правном положају цркава и вјерских заједница.

Међутим како су истакли учесници прес конференције и поред усвојеног Закона постоје питања која нису ријешена. Између осталог ту је неријешено питање уплата за ПИО ИЗО за вјерске службенике.

Кад је ријеч о нападима на вјерске објекте па и вјерске службенике како је речено дошло је до благог пада.

Епископ Григорије муфтија Смајић и кардинал Пуљић нагласили су да напади на вјерске објекте нису само посљедица међурелигијске, међунационалне нетрпељивости него да је у неким случајевима ријеч и о типичним разбојништвима.

"Ми у Исламској заједници сретни смо кад знамо да је напад на џамију извршен из користољубља”, рекао је ефендија Смајић.

Кардинал Пуљић рекао је да он и његове колеге чине колико могу да би било што мање сукоба и напада.

“Али ми немамо моћ и средства да то ријешимо. Њу имају политичари. А кад смо им ми превише близу оптужују нас да се бавимо политиком, а кад се одмакнемо онда нас они не чују“, рекао је између осталог Пуљић, који је нагласио да се од вјерских службеника пуно очекује.

Епископ Григорије рекао је да они као вјерски службеници могу само утицати на савјест својих вјерника, да могу апеловати.

"Апелујемо, али то често нема резултата. Као што сте чули речено је да је дошло до благог пада броја напада на вјерске објекте. То је нажалост наш пораз”, рекао је Григорије.

Током пресс конференције било је ријечи и по томе колико вјерски службеници могу помоћи при нпр. помоћи у тражењу несталих, такођер апелом на савјест својих вјерника, о потреби да се држава укључи више у помоћ вјерским заједницама.

(ФЕНА)