Одржана 68. редовна сједница Скупштине МРВ-а

У Сарајеву је 12. 12. 2013. године одржана 68. редовна сједница Скупштине МРВ-а. Поред разматрања редовних активности Вијећа, Скупштина је усвојила Извјештај о праћењу напада на вјерске објекте и прогласила слиједећу 2014. годину, годином породице.

Чланови Скупштине МРВ-а су искористили прилику да се поводом завршетка грађанске године обрате јавности у БиХ а текст ове посланице доносимо у цјелост:

Ми, чланови Скупштине МРВ БиХ: епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије, предсједник МРВ БиХ, Хусејин еф. Смајић муфтија сарајевски, Винко кардинал Пуљић, надбискуп врхбосански и господин Јакоб Финци, предсједник Јеврејске заједнице БиХ, обраћамо се грађанима Босне и Херцеговине на крају 2013. године, да се заједно подсјетимо на догађаје из међурелигијског живота у БиХ из ове, одлазеће године и објавимо план за слиједећу, 2014. годину.

Окупљени у Међурелигијском вијећу у Босни и Херцеговини, Вијећу које није надтијело нити тијело моћи у законодавном и извршном смислу али је свакако, што је нама и најдраже, израз добре воље наших цркава и вјерских заједница да заједнички дјелујемо у изградњи грађанског друштва кроз међурелигијски дијалог, изражавамо задовољство протеклом годином у раду МРВ БиХ.

У 2013. години окупили смо вјерске службенике, жене вјернице, младе, младе теологе. Основали смо одборе за међурелигијску сарадњу у Добоју, Ливну, Зеници и Бања Луци поред постојећих, раније основаних, у Брчком, Бијељини, Горажду и Орашју. Одбори се самоангажују по питању локалних потреба својих заједница у бројним пројектима. Мониторингом напада на вјерске објекте скрећемо пажњу јавности и институција државе на овај проблем са намјером превентивног дјеловања и потпуног изкорјењивања напада.

Из нашег међурелигијског ангажмана, размјењивања мишљења са члановима наших цркава и вјерских заједница, осјетила се потреба за афирмацијом породице, промоције традиционалних вриједности, вриједности утемељених у нашој вјери. Због тога смо на 66. сједници Скупштине МРВ БиХ, одржаној у априлу 2013. године, одлучили да кроз пројекте МРВ БиХ у 2014. години, 2014. годину прогласимо годином породице. Окупљање жена вјерница – Конгрес жена вјерница БиХ, биће у знаку породице, затим регионално окупљање младих теолога, вјероучитеља, младих уопште али и све активности наших одбора и вјерских службеника као и осталих чланова биће у истом смјеру. Обзиром да је 15. мај/свибањ међународни дан породице, бројним манифестацијама и пројектима уприличеним тога дана, посебно ћемо нагласити њен значај. Медији ће бити обавјештени о свим активностима како би јавност могла да прати исте.

Користимо прилику да се захвалимо нашим донаторима без којих не бисмо могли дјеловати. Захваљујемо се Савјету министара БиХ, Влади Републике Српске, Влади Федерације БиХ, Брчко Дистрикту, Амбасади САД-а, Реновабис-у, Цатхолиц Релиеф Сервис-у, Фондацији Конрад Аденауер, Каритас-у, Религијама за мир, Издавачкој кући Хикмет, Центру за младе Врхбосанске надбискупије.

Молимо се Богу да свим вјерницима и грађанима БиХ подари мира, здравља и благодати достојне човјека у Новој години 2014.

Скупштина МРВ БиХ