ОДРЖАНА 56. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ МЕЂУРЕЛИГИЈСКОГ ВИЈЕЋА

23. 09. 2010. године, у Сарајеву, у просторијама Међурелигијског Вијећа у Босни и Херцеговини, Ферхадија 16/1, одржана 56. редовна сједница Скупштине Међурелигијског вијећа.

Скупштина Вијећа је усвојила приједлог Кодекса о заштити светих мјеста који би требао бити усвојен као документ УН-а ради заштите светих мјеста широм свијета. Скупштина Вијећа је такођер усвојила једногодишњи пројекат о мониторингу напада на вјерске објекте и друга мјеста од значаја за цркве и вјерске заједнице у БиХ. Овај мониторинг би требао послужити као модел евиденције и осуде напада на вјерске објекте у другим дијеловима свијета.

Разматране су редовне пројектне активности Вијећа: Пројекти подружница Међурелигијског вијећа у БиХ, Монографија религија у БиХ, Међурелигијски семинар за средњошколце које је организовала група за младе Међурелигијског вијећа у БиХ у Бања Луци, пројекат превентивне борбе против ХИВ-а и АИДС-а, као и пројекат умрежавања жена вјерница.
Скупштина Међурелигијског вијећа у БиХ је усвојила позив «Религија за мир» (Religions for Peace) да се прикључи овој мрежи као партнерска организација.

Разматрани су и закључци Правне експертне групе везани за Приједлог измјена Закона о слободи вјере, са којима се Скупштина усагласила, као и обраћање Европском суду за људска права у Стразбуру везано за Закон о откупу станова на којима постоји станарско право. Закључено је да Правна експертна група изврши консултације са другим субјектима који су везани за цркве и вјерске заједнице, а чија имовинска права су повријеђена те размотри и покрене процедуре пред домаћим правосудним органима.

Разматрана је и молба  муфтије тузланског, Хусеин еф. Кавазовића за заштиту права г-ђе Фате Орловић. Међурелигијско вијеће је и прије разматрало ово питање а на приједлог зворничко-тузланског епископа, Василија. Закључено је да се затражи од Општинског Суда у Сребреници информација о стању овог предмета са апелом свим надлежним органима да се овај предмет што скорије ријеши.