Održana druga faza edukativnih seminara za predstavnike OMS iz Žepča, Bihaća, Trebinja i Tuzle

U okviru projekta „Izgradnja građanskog društva kroz međureligijsko dijalog“ u 2014. godini su osnovani su Odbori za međureligijsku suradnju u Trebinju, Žepču, Bihaću i Tuzli. Edukativni seminari se održavaju kroz tri grupe i to grupu za vjerske službenike te njihove asistente, grupu za žene i grupu za mlade.

Od 19. – 22. 10. 2014. Оdbori za međureligijsku suradnju su se susreli u Bihaću na 2. edukativnom seminaru. Prvog dana su sve tri grupe bile zajedno na otvaranju programa, gdje su ih došli pozdraviti i uputiti riječi podrške, bihaćki muftija NJ.E.  Hasan ef. Makić, NJ.E.  episkop bihaćko-petrovački Atanasije te predstavnik banjalučke biskupije vlč. Slavo Grgić, ravnatelj KŠC Bihać.  Nakon toga su Оdbori predstavili svoje aktivnosti u gradovima iz kojih dolaze, a onda su isplanirali aktivnosti koje će uraditi u skorijem vremenu do našeg slijedećeg susreta. Vjerski službenici i grupa žena su odsjeli u hotelu Emporium, gdje su im organizirana predavanja na temu „Organizacija crkava i vjerskih zajednica“. Na ovu temu su im predavali g. Mensur Karadža, rukovodilac pravne i administrativne službe Rijaseta IZ, g. Igor Kožemjakin predstavnik  jevrejske opštine u Sarajevu te stručni savjetnik u MRV BIH, mons. dr. Mato Zovkić, umirovljeni profesor KBF-a, prof. dr. Vladislav Topalović, Pravoslavni fakultet u  Foči. Grupa za mlade je boravila u hotelu Park i za njih su organizirane edukativne i interaktivne radionice na temu „Timski rad“ koje su vodili treneri iz grupe za mlade „Svi Zajedno“ Međureligijskog vijeća u BIH.

Učesnici su u sklopu programa imali priliku obići vjerske objekte u gradu Bihaću, čuti nešto više o samim građevinama, vjernicima i životu u samom gradu, kao i staro jevrejsko groblje u blizini ovih objekata.