ODRŽANA 66 REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE MRV-a

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski, g. Grigorije novi je predsjednik Skupštine Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine (MRV BiH). Episkop Grigorije je mjesto predsjednika Skupštine MRV BiH preuzeo od kardinala Vinka Puljića. Osim njih, sjednici su prisustvovali i muftija sarajevski Husein ef. Smajić te Jakob Finci predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o aktivnostima MRV-a za period april/travanj 2012. – april/travanj 2013. Skupština MRV BiH je na današnjoj sjednici usvojila slijedeće stavove po pitanju pravne regulative o grobljima i pogrebnoj djelatnosti:

«Prilikom donošenja propisa o grobljima i pogrebnoj djelatnosti mora se imati u vidu da je sahrana u načelu vjerski obred i davanje bilo kakvog ovlaštenja jedinicama lokalne samouprave  ili drugim državnim organima da odlučuju o uslovima i načinu sahrane i izgledu nadgrobnog spomenik, predstavlja kršenje prava na slobu vjere.

Prilikom donošenja gore navedenih propisa predlažemo da se poštuju slijedeća načela:

Crkve i vjerske zajednice upravljaju i raspolažu s grobljima koja su u njihovom vlasništvu i određuju uslove o organiziranju i definisanju izgleda grobnog mjesta, natpisa i izgleda nadgrobnog spomenika (nišana) kao i o načinu organizovanja sahrana (dženaza) i drugih vjerskih obreda. Crkve i vjerske zajednice su dužne da poštuju sve sanitarno-tehničke propise u vezi sa grobljima.

Jedinice lokalne zajednice koje upravljaju grobljima u njihovom vlasništvu dužne su da poštuju vjerske norme i običaje prilikom donošenja svojih odluka.

Pozivamo sve zakonodavne i druge nadležne organe u BiH da poštuju pravo na slobodu vjere a kako je to definisano u Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH i čl. 9. Evropske konvencije o ljudskim pravima.»