ODRŽAN „DAN OTVORENIH VRATA“ U SOKOCU, SARAJEVU I TRNOVU

Dana 18.05.2016. u Sokocu je nastavljen niz aktivnosti „Dani otvorenih vrata“ koji se održavaju u okviru projekta PRO-Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji realizuje Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Međureligijskim vijećem u BiH, Fondacijom Mozaik, Karitasom BK BiH, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

Aktivnosti „Dana otvorenih vrata“ su osmišljene u formi posjeta vjerskim objektima tokom kojih su mladi imali priliku upoznati se sa vjerskim službenicima i vjerskim objektima koje su predstavili. Aktivnost je izazvala veliko interesovanje, tako da je prisustvovalo preko pedeset učesnika. Učesnici su bili predstavnici crkava i vjerskih zajednica, kao i mladi iz Sokoca, Istočnog Novog Sarajeva i Trnova. Aktivnosti su prisustvovali i gosti, predstavnici lokalnih vlasti i NVO sektora, kao i prdstavnici medija.

U 11h učesnici su se okupili ispred hrama Svetog proroka Ilije u Sokocu, gdje ih je pored voditelja programa g. Igora Kožemjakina dočekao i domaćin đakon Milan Đukić, kao predstavnik SPC. Đakon Milan prisutne je na početku toplo pozdravio, a potom upoznao sa istorijatom hrama  Sv. Proroka Ilije u Sokocu, te osnovama pravoslavlja. Mladi su imali priliku da postavljuaju pitanja, a zatim je u parohijskom domu hrama za njih upriličeno i poslužnje, gdje su mogli međusobno razmijniti utiske i bolje se međusobno upoznati.Nakon posjete crkve u Sokocu, učesnici su se uputili ka Župi Sv. Franje Asiškog u Sarajevu. Ovdje je ispred Katoličke crkve prisutne srdačno dočekao fra Pero Karajica. Ponovnim učešćem u aktivnosti „Dan otvorenih vrata“ dao je svoj doprinos međureligijskom dijalogu. Mladi su upoznati sa podacima o gradnji crkve u kojoj su se nalazili, kao i aktivnostima članova župe. Obilazak vjerskih objekata završen je u džamiji u Trnovu. Ispred IZ BiH učesnicima se obratio imam trnovački, Armin ef. Jusupović, koji je izrazio zadovoljstvo što ponovo ima priliku da učestvuje u „Danu otvorenih vrata“. Prisutnima je predstavio osnove svoje vjere i način na koji se mole muslimani, približivši sličnosti u vjerovanjima hrišćana i muslimana.

Tokom „Dana otvorenih vrata“ mladi su imali priliku da vode dijalog sa vjerskim službenicima i da međusobno razmijene utiske. Ponijeli su divne utiske i zaključili da je potrebno mnogo više sličnih susreta i upoznavanja, kako bi se kroz dijalog i upoznavanje drugog i drugačijeg gradilo bolje društvo i mladi uključivali u kriranje bolje i sigurnije budućnosti.