ODBOR ZA MEĐURELIGIJSKU SARADNJU IZ BIHAĆA U POSJETI ZENICI

U subotu 22. aprila u Zenici je boravila delegacija vjerskih čelnika i aktivista Odbora za međureligijsku saradnju iz Bihaća (jedne od 16 podružnica Međureligijskoga vijeća BiH). Delegacija je brojala oko tridesetak članova a predvodili su je, župni vikar bihaćki fra Marijo Plavičić i Sinanudin ef. Bajrić sekretar Odbora.

 

Gosti su imali priliku posjetiti sve znamenitije zeničke vjerske objekte. Pravoslavni saborni Hram, Rođenja Presvete Bogorodice, Sinagogu, Sultan-Ahmedovu džamiju i  Rimokatoličku crkvu sv. Ilije Proroka. Također, upriličen je svečani prijem u Gradskoj upravi, gdje je goste primila predsjedavajuća Gradskoga vijeća gđa. Sanja Renić.

Cilj posjete gradskoj upravi je pokazati kako u Zenici postoji institucionalna saradnja između Odbora za međureligijsku saradnju (koji okuplja sve vjerske zajednice i crkve) i gradske uprave na svim razinama kao preduvjet dobrim međureligijskim, međunacionalnim i sveobuhvatnim odnosima u gradu. Na sastanku je razgovarano o iskustvima i problemima sa kojima se Odbori susreću u svom radu.

 

Sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenica, Kenan Hodžić pohvalio je dobru volju vjerskih službenika sa područja Grada i pozitivnu saradnju sa Gradskom upravom Zenica. On je izrazio nadu da će u skorije vrijeme biti potpisan Protokol sa Gradskom upravom kojim će se regulirati opstojnost Ureda međureligijskog vijeća Zenica. Prisutni su zahvalili na prijemu uz nadu da će se međusobna saradnja između Odbora kao i podrška gradske uprave Zenica Odboru za međureligijsku saradnju Zenica nastaviti.

Program je nastavljen prijemom i ručkom koje je za goste priredio zenički glavni imam, mr. Jakub ef. Salkica. Prijemu je prisustvovao i paroh zenički jerej Marko Maleš te Sumedin ef. Kobilica koordinator za mlade i Džamel ef. Salkić koordinator za društvena pitanja i socijalni rad. Glavni imam je, izmeđuostaloga, u svojoj besjedi izrazio zadovoljstvo što se kroz susrete uspostavlja čvršća saradnja između različitih Odbora u Bosni i Hercegovini.

 

Cjelodnevni susret je završen druženjem i svečanim Uskršnjim koncertom koji je organizovan u crkvi Bezgrešnog Začeća BDM u Crkvici. Domaćin, don Anto Dominković posebno je pozdravio goste iz Bihaća i zahvalio im se na dolasku u Zenicu.