Obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima nastao je na prijedlog Evropske komisije i uz preporuku Evropskog parlamenta 2007. godine sa ciljem jačanja svijesti javnosti i donosioca odluka o potrebi donošenja boljih politika prevencije borbe protiv trgovine ljudima.

Grupa mladih Međureligijskog vijeća u BiH "Svi zajedno" je učestvovala u ovoj kampanji putem ulične akcije koja se održala 18.10.2011. Naši volonteri, obučeni u vreće i vođeni porukom „Ja nisam rob(a)“ su privlačili pažnju mnogobrojnih prolaznika i dijelili informativne letke o problemu trgovine ljudima.

Inače, ulične akcije dio su promotivne kampanje ”Trgovina ljudima je naša stvarnost – SPRIJEČIMO JE” koja ima za cilj educiranje i podizanje svijesti javnosti o problemu koji se itekako tiče naše zemlje. Ova kampanja realizuje se u saradnji Ministarstva sigiurnosti BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, Caritasa Biskupske konferencije BiH, Međureligijskog vijeća u BiH i mnogih drugih nevladinih organizacija.