Mladi iz Goražda i Novog Goražda u posjeti Franjevačkom samostanu Duha svetog u Fojnici

U organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju Goražde, grupa mladih iz Goražda i Novog Goražda, zajedno sa svojim profesorima, proljetni dan su učinili bogatijim za jedno novo iskustvo.

Nova poznanstva mladih, upoznavanje drugog i drugačijeg i saznanje da samo poštovanjem, kako sebe tako i drugih, poštujemo i osnovne ljudske vrijednosti, bili su razlog jučerašnje posjete Sarajevu i Franjevačkom samostanu Duha svetoga u Fojnici.

 

Slušajući priču najmlađeg fratara ovog samostana, fra Maria Katušića, o stoljećima koji su prošli, o samostanu koji je osnovan krajem 14. stoljeća na brdu Križ iznad Fojnice, gdje se nalazi se od kraja 15. stoljeća kada je izgrađena nova crkva i obnovljen samostan, mladi islamske i pravoslavne vjeroispovijesti obišli su i samostanski muzej u kojem se čuva veliki broj predmeta koji svjedoče o bogatom povijesnom, prirodnom i kulturnom nasljeđu fojničkoga kraja.

Razmjenjujući iskustva i uz nova saznanja iz katoličke crkve i samostanskog muzeja aktivisti Odbora za međureligijsku saradnju Goražde druženje su nastavili šetnjom sarajevskim ulicama, uz tradicionalnu hranu i upoznavanje običaja i tradicije različitih vjera koji na ovakav način spajaju ljude.

Međureligijska suradnja i druženje mladih generacija će se nastaviti i ovakvih druženja u budućnosti bi trebalo biti što više. Ovakvi dani su lijepa poruka svima kako samo kroz iskreni osmijeh i upoznavanja priča o različitostima, doprinose boljem druženju, poštovanju i razumijevanju među ljudima, što je ovaj dan itekako pokazao.