Međureligijski seminar za srednjoškolce u Blagaju na Buni

Grupa mladih „Svi Zajedno“ Međureligijskog vijeća u BIH organizira seminar za srednjoškolce pod nazivom „Mladi i budućnost u multireligijskoj Bosni i Hercegovini“ od 10. – 14. 11. 2011. u hotelu «ADA» u Blagaju na Buni.

Cilj našeg seminara je okupiti 50 srednjoškolca, maturanata iz 5 gradova Bosne i Hercegovine (Orašja, Brčkog, Bijeljine, Goražda i Sarajeva) iz različitih religijskih i nacionalnih skupina, potaknuti ih na zajedničko djelovanje, gradnju bolje budućnosti, te sklapanje novih poznanstava i prijateljstava. Upoznati mlade sa osnovama dijaloga, pomirenjem, mirotvornim djelovanjem, tolerancijom, prihvaćanjem različitosti, prihvaćanjem drugog i drugačijeg na prijateljski način. Suočiti ih i educirati o aktualnim problemima mladih s kojima se mogu susresti, razlozima njihovog pojavljivanja i načinu preventivnog djelovanja u društvu.

Seminar za mlade će trajati pet dana. U sklopu seminara bit će prezentirano 5 različitih tema koje se tiču mladih. Teme će biti prezentirane kroz teorijsko predavanje, popraćeno kreativnim radionicama vezanim uz određenu temu. Mladi će imati priliku učestvovati u interaktivnim radionicama, iskazati svoje mišljenje i stavove o temama, koje zapravo predstavljaju njihove aktualne probleme. Poslije radnog dijela imat će organizirano slobodno vrijeme, popraćeno sportsko-rekreativnim sadržajima.

Predviđene teme seminara su:

  • Mladi i budućnost
  • Nenasilno djelovanje i borba protiv nasilja među mladima
  • Upoznavanje s drugim vjerskim tradicijama i posjeta vjerskim objektima u Mostaru
  • Borba protiv trgovine ljudima
  • Ovisnost kao problem mladih