Mala škola za izgradnju mira

Mala škola za izgradnju mira omogućava interaktivno učenje sa podrškom on-line mentora putem foruma, gdje učesnici mogu postavljati pitanja o izrečenom sadržaju, diskutirati o istom sa drugim učesnicima škole i predavačima. Forum također pruža mogućnost, da učesnici razgovaraju sa predavačima i u slučaju ako se njihova mišljenja razlikuju od koncepta koji je predstavio predavač

„Mala škola za izgradnju mira“ je obrazovna on-line platforma, koja pruža mogućnost svim zainteresiranim građanima i građankama da steknu znanja o društvenim procesima u postkonfliktnim društvima, kakvo je i Bosna i Hercegovina.
MŠIM je u formi on-line edukacije, što podrazumijeva da učesnici pohađaju školu preko svog PC-ja, prijenosnog računala, tableta ili mobitela i mogu pristupiti školi u svako doba i na svakom mjestu za vrijeme njenog trajanja. On-line edukacija je učenje koje je potpuno prilagođeno suvremenom načinu života tj. nije vezano za mjesto i vrijeme i ne zahtijeva posebno informatičko znanje.
Polaznici MŠIM na svom računalu gledaju i slušaju izlaganje predavača. Također, MŠIM kroz svoj koncept omogućava i interaktivno učenje sa podrškom on-line mentora putem foruma, gdje učesnici mogu postavljati pitanja o izrečenom sadržaju, diskutirati o istom sa drugim učesnicima škole i predavačima. Forum također pruža mogućnost, da učesnici razgovaraju sa predavačima i u slučaju ako se njihova mišljenja razlikuju od koncepta koji je predstavio predavač. Ovo otvara mogućnost za konstuktivan dijalog, koji MŠIM podržava i pozdravlja.
Škola traje sedam sedmica i sadrži sedam tematskih cjelina koje govore o izgradnji mira iz različitih teorijskih i praktičnih perspektiva.
Tematske cjeline su:
▪ Kultura mira, prof.dr. Nerzuk Ćurak
▪ Izgradnja mira i transformacija konflikta, prof.dr. Zlatiborka Popov Mončinović
▪ Mir i socijalni pokreti, Aleksandra Letić
▪ Mediji i izgradnja mira, Emil Karamatić
▪ Uticaj društevnih mreža u procesima pomirenja, Almir Panjeta
▪ Uloga religije i izgradnja mira, Azra Ibrahimović, prof.dr. Mario Bernardić, Radivoje Krulj, Elma Softić Kunitz
▪ Edukacija za mir, prof.dr. Nerzuk Ćurak

Ova edukacija predviđena je i unutar projekta Međureligijskoga vijeća „Jačanje međureligijskog dijaloga u BiH“ koji se provodi u partnerstvu s CRSom.

Stavovi koji su izraženi u sadržaju Male škole mira ne moraju odražavati stavove MRVa.