КОНСУЛТАЦИЈЕ О УНИВЕРЗАЛНОМ КОДЕКСУ О СВЕТИМ МЈЕСТИМА

Представник МРВ БиХ Емир Ковачевић је учествовао на Консултацијама о Универзалном Кодексу о светим мјестима које су одржане у Бриселу 26. новембра 2014 г. На консултацијама су учествовали представници мисија при Савјету Европе, представници Европске комисије, невладиних организација и друге заинтересоване институције из Европе.

Циљ консулатација је био да се европским институцијама предочи идеја о усвајању Резолуције при Уједињеним нацијама која би штитила света мјеста широм свијета. Текст Универзалног кодекса је подржан од стране многобројних вјерских организација и лидера широм свијета. Међурелигијско вијеће је такође усвојило текст Универзалног кодекса.

Г. Емир Ковачевић је на консултацијама представио резултате пројекта Мониторинг напада на вјерске објекте у БиХ. Овај пројект је први пут био имплементиран у БиХ а сада се имплементира и у другим крајевима свијета као што су Нигерија, Индонезија и Јерусалим. Надамо се да ће Универзални кодекс о светим мјестима добити подршку и бити усвојен пред органима УН-а.