KONSULTACIJE O UNIVERZALNOM KODEKSU O SVETIM MJESTIMA

Predstavnik MRV BiH Emir Kovačević je učestvovao na Konsultacijama o Univerzalnom Kodeksu o svetim  mjestima koje su održane u Briselu 26. novembra 2014 g. Na konsultacijama su učestvovali predstavnici  misija pri Vijeću Evrope, predstavnici Evropske komisije, nevladinih organizacija i druge zainteresirane institucije iz Evrope.

Cilj konsulatacija je bio da se evropskim institucijama predoči ideja o usvajanju  Rezolucije pri Ujedinjenim narodima koja bi štitila sveta mjesta širom svijeta. Tekst Univerzalnog kodeksa  je podržan od strane mnogobrojnih vjerskih organizacija i lidera širom svijeta. Međureligijsko vijeće je takođe usvojilo tekst Univerzalnog kodeksa.

G. Emir Kovačević je na konsultacijama predstavio rezultate projekta Monitoring napada na vjerske  objekte u BiH. Ovaj projekt je prvi put bio implementiran u BiH a sada se implementira i u drugim  krajevima svijeta kao što su Nigerija, Indonezija i Jeruzalem. Nadamo se da će Univerzalni kodeks o  svetim mjestima dobiti podršku i biti usvojen pred organima UN-a.