КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА УБЛАЖАВАЊЕ СТИГМЕ

У Великој сали Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Популацијски фонд УН-а данас је представио развој програма за ублажавање стигме преживјелих у Босни и Херцеговини. 

УН-ов Популацијски фонд бави се изградњом капацитета јавних институција за пружање услуга лицима која су преживјела сексуално насиље у рату. Стигматизација преживјелих је препозната као једна од највећих препрека за унапређивање квалитете живота преживјелих те њихову (ре)интеграцију у заједницу и друштво.

На конференцији је била присутна Специјална изасланица Генералног секретара УН-а за сексуално насиље у конфликту гђа Прамила Патен, затим министрица за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац, амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон, те многи други.

Конференција је на посебан начин разматрала улогу Међурелигијскога вијећа у Босни и Херцеговини, које је представљала гђа Оливера Јовановић, извршни секретар МРВ-а, у промјени наратива и перцепција, односно исцјељујућој улози вјерских организација у превенцији стигматизације.

Подсјећамо, Међурелигијско вијеће БиХ 19. јуна, поводом Међународног дана борбе против сексуалног насиља у рату, питања положаја особа које су преживјеле сексуално насиље у рату у Босни и Херцеговини, донијело је Декларацију о сузбијању стигматизације особа које су преживјеле сексуално насиље у рату у Босни и Херцеговини.

Декларацију можете видјети овдје.