JESENJI SUSRET MLADIH TEOLOGA

U organizaciji «Međureligijskog vijeća /MRV/ BiH» i «Fondacije Konrad Adenauer» 27. i 28.11.2012. održan je jesenji Susret mladih teologa u prostorijama Jevrejske zajednice u Sarajevu. Susret je bio seminarskog karaktera s temom «Pravne specifičnosti crkava i vjerskih zajednica u BiH».

Prvoga dana susreta, u utorak 27.11., nakon što je izrazio dobrodošlicu u ime Jevrejske zajednice, predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo g. Boris Kožemjakin je održao i prvo predavanje na temu «Organizacija jevrejskih zajednica iz pravne perspektive». Kako je Jevrejska zajednica u BiH brojčano manja od preostale tri tradicionalne vjerske zajednice, tako je ovo predavanje učesnicima seminara moglo ponuditi mnogo stvari koje su im dotada svima bile nepoznate, i izazvati mnogo pitanja i znatiželje. Drugo predavanje održao je prof. dr. Pero Pranjić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, na temu «Temeljni ugovor između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine». Dr. Pranjić je na vrlo precizan i jednostavan način izložio sve najbitnije o pravnom položaju Katoličke crkve unutar Bosne i Hercegovine. Prva dva predavanja moderirala je Božana Ivelić-Katava, stručna savjetnica MRV BiH i voditeljica programa.

Treće predavanje, predviđeno poslije pauze za ručak, održao je prof. dr. Vladislav Topalović s Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči, na temu «Organizacija Crkve i autokefalnosti». Prof. Topalović nas je u svom predavanju upoznao s pojmom i kriterijima autokefalnosti pojedine pravoslavne crkve i to na primjeru odnosa Srpske pravoslavne crkve s pravoslavnim crkvama u Makedoniji i Crnoj Gori. Četvrto i za prvi dan susreta završno predavanje održao je prof. dr. Fikret Karčić s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, na temu «Šerijatsko pravo i moderna država». Prof. Karčić je dao učesnicima mnogo korisnih informacija o izvorima, shvaćanju i prakticiranju šerijatskog prava u islamu, a osvrnuo se i na tipove zakonodavstva u državama s većinskim muslimanskim stanovništvom. Treće i četvrto predavanje moderirala je Olivera Jovanović, stručna savjetnica MRV BiH.

Drugoga dana Susreta, prvo predavanje održao je prof. dr. Dino Abazović, sociolog religija s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, na temu «Modeli odnosa države i religijskih zajednica». Prof. Abazović govorio je, za razliku od prethodnih predavača koji su govorili iz perspektive vjerskih zajednica, o sociološkoj perspektivi položaja vjerskih zajednica unutar jedne države. Na koncu, posljednje predavanje predviđeno u programu Susreta održao je Emir Kovačević, stručni savjetnik u MRV BiH, na temu «Prezentacija Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH». U svom je predavanju rekao nešto više o naporima pravne skupine MRV BiH oko promicanja državnih zakona koji će poštivati dostojanstvo vjerskih zajednica i vrednota za koje se zalažu. Oba predavanja drugog dana moderirala je Božana Ivelić-Katava, stručna savjetnica MRV BiH.

Iz evaluacije urađene na kraju Susreta, kao i iz razgovora sa mladim teolozima učesnicima seminara, te iz njihovog veoma aktivnog sudjelovanja, može se zaključiti kako su učesnici bili zadovoljni onim što su imali prilike slušati u šest predavanja na seminaru, te su po završetku Susreta postali bogatiji za mnoštvo praktičnih i korisnih informacija koje će im svakako olakšati budući rad u njihovim crkvama i vjerskim zajednicama.