Humanitarna utakmica imama i svećenika

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici, organizirao je po treći put humanitarnu nogometnu utakmicu, koju su odigrali imami zeničkog Medžlisa i Reprezentacija katoličkih svećenika BiH. 

 

Spektakl sporta, tolerancije, dijaloga i humanosti, desio se 21.11.2012. godine u zeničkoj Areni. Bilo je to prelijepo a sva sredstva prikupljena prodajom ulaznica, bit će utrošena za opremanje obdaništa koja djeluju pri Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica. 

"Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje u pet od ukupno šest obdaništa ima i jaslički uzrast koji nema adekvatne uvjete. Sredstva prikupljena prodajom ulaznica i donacijama iskoristit ćemo za unapređenje rada s najmlađim uzrastima. Veliko hvala članovima OMS-a u Zenici koji su nam pomogli u realizaciji naših ciljeva“, izjavila je Edina Hodžić, direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, prenijela je Fena.

Utakmicu nisu obilježili grubi startovi fudbalera na parketu, nije bilo ni razgovora sa sudijama, psovki, a mnogobrojna publika s jednakim je žarom pozdravljala golove oba tima. 

Publika se nije isticala nacionalističkim natpisima, svi su zajedno sjedili, nije bilo policijskih kordona, zaštitnih mreža, a nijedna baklja nije zapaljena prije, tokom, kao ni poslije utakmice.

U prelijepoj atmosferi pobjeda je pripala reprezentaciji svećenika, rezultat je bio 5:3, a utakmicu je pratilo više od 4.000 gledalaca koji su ulaznice plaćali po cijeni od 2 KM

OMS u Zenici, je pokazao koliko jesmo i koliko ćemo biti ustrajni u hodu ka kvalitetnim odnosima između vjerskih zajednica, a putem aktivnoga djelovanja u društvenoj zajednici našega grada.