Хуманитарна акција ОМС Ливно

Обавјештавамо вас да је Одбор за међурелигијску сарадњу опћине Ливно сакупљао помоћ за становништво угрожено поплавама у периоду од 19.05. до 22.05. 2014 године. У току ове акције сакупили смо хигијенска средства, храну, средства за чишћење, рибарске чизме , класичне чизме, опрему за извлачење из воде, мадраце, воду, лопате, метле, рукавице, храну и пелене за бебе, као и одјећу.

Прикупљена средства смо превезли једним камионом до града Добоја у којем су представници јеврејске заједнице један дио средстава узели за своје потребе и потребе људи који живе са њима у сусједству. Рибарске чизме и опрему за извлачење из воде смо прослиједили до Босанског Шамца којима је тренутно најпотребније, а остали дио робе смо истоварили у главни центар- складиште кризног штаба у Добоју. Током подјеле ствари на лицу мјеста су били присутни и представници МРВ-а БиХ из Сарајева. Као представници МРВ-а БиХ били су Божана Ивелић-Катава испред католичке цркве и Игор Кожемјакин испред јеврејске заједнице који су нас дочекали и организирали контакт и подјелу помоћи.

 

 

Са вама желимо да подјелимо и нека запажања која смо видјели током посјете овом граду. Наиме, градови Маглај и Добој су уништени градови и врло је тешко описати то стање. Гомиле смећа, грмља, дрвећа, избаченог намјештаја, одјеће, прашине, празних кућа и мириса трулежи је слика која човјека оставља без текста. У Добоју су нам пришле жене које су тражиле воду и хигијенска средства за чишћење а биле узнемирене и видно уплакане. У комуникацији са њима смо примјетили да су у страху, безнађу, дезорјентирани, под притиском и препуштени сами себи.

Према изјавама једног од пријатеља у Маглају сазнајемо да један полицајац који ради на раскрсници је стално присутан на истом мјесту већ неколико дана, а његова изјава је била да осим тог радног мјеста нема више ни куће, ни полицијске станице.

 

Оно што човјеку у овој несрећи даје снагу јесте огромна солидарност грађана свих дијелова БиХ који, иако им је и самима потребно, несебично одвајају од себе и све то донирају како би помогли овим унесрећеним људима. Дефинитивно, ова несрећа нас је вратила на прву степеницу живота и свима одржала лекцију да смо само једнаки људи који имају потребу да једу, пију, живе, раде, рађају и на крају својим радом стварају нове вриједности.

 

Вода нам је овај пут направила велики проблем и уништила је многе домове. Међутим, не требамо заборавити да без воде нема живота и да вода у животу човјека и друштва има велики значај. У свим народима и религијама је познато лијечење са водом и њено чудотворно дејство.

 

Надамо се да ће ова вода која је направила огромну материјалну штету нашем народу показати своју надмоћ и са собом однијети све болести нашег друштва које су великом броју људи причињавале нематеријалну штету, односно душевну бол и да се никада више неће вратити.

 

На крају желимо да се захвалимо нашим члановима и свим грађанима који су учествовали у прикупљању ове помоћи. Такођер, желимо да их обавијестимо да ћемо настојати да и даље прикупљамо помоћ и да ће грађанство бити благовремено обавијештено.

 

 

ВЕЛИКО ХВАЛА ГРАЂАНКАМА И ГРАЂАНИМА ЛИВНА!

 

 

Един еф. Јашаревић

 

фра Ивица Бакетарић

отац Жељко Ђурица