Druga faza edukativnih seminara za Odbore za međureligijsku saradnju

U Zenici je od 18. do 21. 06. održana druga faza edukativnih seminara za vjerske službenike, njihove asistente, žene i mlade iz Odbora za međureligijsku suradnju iz Doboja, Livna i Zenice. Sudionici ovog seminara su imali priliku dobiti osnovne informacije o organizaciji Islamske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice. O organizaciji Islamske zajednice je govorio mr. Mensur Karadža, o organizaciji Srpske pravoslavne crkve govorio je Doc. dr. Vladislav Topalović, o organizaciji Katoličke crkve govorio je dr. Mato Zovkić, dok je o organizaciji Jevrejske zajednice govorio g. Boris Kožemjakin.

Grupi žena vjernica iz Odbora za međureligijsku suradnju istu temu su približile mr. Đermana Šeta koja je govorila o organizaciji Islamske zajednice, Olivera Jovanović je govorila o organizaciji Srpske pravoslavne crkve dok je organizaciju Katoličke crkve publici približila dr. Zorica Maros. O organizaciji Jevrejske zajednice govorila je mr. Elma Softić-Kaunitz.

Nakon svakog predavanja je otvarana diskusija gdje su sudionici mogli postavljati dodatna pitanja i tako se što bolje upoznati sa specifičnostima organizacije crkava i vjerskih zajednica, njihovom hijerarhijom, institucijama i organizacionim jedinicama. Pored predavanja su organizirani posjeti vjerskim objektima u Zenici, gradu domaćinu koji krase objekti sve četiri crkve i vjerske zajednice. Tu su vjerski službenici govorili o vjerskim objektima, njihovoj višestrukoj namjeni i obredoslovlju. Pored obilaska vjerskih objekata, učesnici su prisustvovali otvorenju izložbe fotografija pod nazivom «Duhovnost kroz umjetničku fotografiju» koju je organizovao Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici, dok su autori fotografija članovi fotografske sekcije "Creativeshooting".

Mladi iz ova 3 Odbora su pod vodstvom mladih Međureligijskog vijeća u BiH, grupe Svi zajedno prošli radionice za timski rad i volonterizam.

Svaki od Odbora za međureligijsku suradnju je isplanirao male projekte koji će u periodu između 2. i 3. edukativne faze implementirati u svojoj lokalnoj zajednici što će doprinijeti boljoj suradnji crkava i vjerskih zajednica ali što je još važnije, vjernika koji tu žive. Projekti su predstavljeni svim učesnicima edukativnog seminara.