Druga Europska radionica o suočavanju s prošlošću opterećenom nasiljem u Bosni i Hercegovini

U periodu od 05. – 13. 09. 2015. u organizaciji Međureligijskog vijeća u BiH u suradnji s partnerima Renovabis i Maximilian Kolbe fondacijom organizirana je „Europska radionica o suočavanju s prošlošću opterećenom nasiljem u Bosni i Hercegovini“.   Ovo je druga godina kako se program realizira, a osmišljen je kao niz predavanja i posjetamjestima stradanja Bošnjaka, Hrvata, Srba i Jevreja na prostorima Bosne i Hercegovine.

Učesnici na programu bili su mladi iz inozemstva tj. Njemačke, Albanije, Litve, Izraela te mladi iz Bosne i Hercegovine koji su delegirani od strane svojih vjerskih zajednice.

Program je počeo u Sarajevu gdje su se učesnici okupili, upoznali se s poviješću stradanja pojedinih naroda u Bosni i Hercegovini. Tako je prvi dan predavanje održao dr. Mujo Begić koji je govorio o stradanju Bošnjaka u proteklom ratu s naglaskom na stradanju u Prijedoru, odnosno Tomašici.

Naredno predavanje održao je prof. dr. Mario Bernadić koji je govorio o stradanjima Hrvata katolika u Uzdolu, a o stradanjima Jevreja obratio se g. Igor Kožemjakin u ime g. Elija Taubera ispred Jevrejske zajednice. Predavanje o stradanjima Srpskoga naroda održao je o. Marko Gojačić u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima.

Nakon predstavljanja  u Sarajevu, program se nastavio u obilasku spomenutih mjesta stradanja.  Sudionici programa obilazak mjesta stradanja počeli su posjetom Prijedoru, odnosno Tomašici, gdje su razgovarali s majkom Havom i g. Mirsadom Duratovićem. Potom su posjetili Gradinu Donju, odnosno memorijalni centar stradanja Jevreja, Srba i Roma, te pogledali film koji govori o patnji i stradanju Jevrejskog naroda.

Nakon Gradine Donje skupina se zaputila u Uzdol, maleno selo u kojem su stradali Hrvati katolici, gdje se susreli i razgovarali s preživjelima gđom Ivkom Stanušić, g. Kazom Zelenikom i g. Fabijanom.  Sudionici su također  imali priliku pogledati film o stradanjima u Uzdolu te obići crkvu i razgovarati s  vlč. Miljenkom Džaltom.  Zadnji posjet upriličen je u Prebilovcima, kod Čapljine, gdje su se učesnici slušali o stradanju Srba u ovom kraju, razgovarali s potomcima preživjelih i  slušali njihovo svjedočenje, posjetili Hram Vaskrsenja Hristovog koji se sagrađen u spomen žrtvama te posjetili Dom kulture u kojem je postavljena izložba o stradanjima Srpskoga naroda u Prebilovcima.

Nakon napornog i iscrpljujućeg putovanja učesnici su se vratili u Sarajevo gdje su imali evaluaciju programa, na kojoj su također razgovarali o mogućim zajedničkim aktivnostima u budućnosti.   S ovim razmišljanjima je završena II. europska radionica koja je organizirana u BiH, u nadi da će se ovaj program nastaviti i narednih godina kako bi mladi čuli i vidjeli kakvo se zlo dogodilo na našim prostorima, te kako je potrebno odati poštovanje svim žrtvama bez obzira na ime i prezime, a sve s ciljem izgradnje mirnog suživota u BiH.