ČLANOVI ODBORA ZA MEĐURELIGIJSKU SARADNJU LIVNO POSJETILI ISTANBUL

U okviru svojih aktivnosti  početkom mjeseca jula članovi MRV-a Livno posjetili su Istanbul. Grupu su činili trideset četiri člana organizacije na čelu sa svojim vjerskim predstavnicima iz sve tri vjerske zajednice. Boravak u Istanbulu sa putom je trajao 7 dana a smještaj i hrana su bili organizovani i donirani u okviru turske organizacije „Sema“. Ova organizacija je učinila veliku uslugu OMS-u Livno i ovim činom je uveliko pomogla u promicanju građanskog dijaloga i boljeg upoznavanja sa vjerskim životom i kulturom Turske, te njenih vjerskih zajednica.

Tokom boravka u Istanbulu članovi OMS–a Livno posjetili su najznačajnije historijske objekte, škole, fakultet, muzeje, zabavne parkove kao i nezaboravni obilazak sa brodom po Bosforu i pogledom na azijski i evropski dio Istanbula.

U okviru obilaska najznačajnijih objekata posebno ističemo posjetu Sultan Ahmedovoj džamiji, zatim džamiji sultana Sulejmana Veličanstvenog kao i posjetu  Aja  Sofiji, carigradskoj patrijaršiji, pravoslavnoj crkvi i katoličkoj crkvi sv. Ante. Posjetili smo Kapali čaršiju,  trg Taksim, park Miniaturk, Rimski vodovod, Topkapı Sarayı (bivša Sultanova palača), Most i toranj Galata, te neke moderne zgrade, nebodere, trgovačke centre i dr. Svakako trebamo izdvojiti posjetu najtiražnijim turskim dnevnim novinama „Zaman“ koje izlaze u milijunskoj nakladi. Ono čime smo posebno zadivljeni jeste čistoća Istanbula i njegova ukrašenost cvijećem, zatim gostoprimstvom i gostoljubivošću Turaka, te izvrsnom hranom sa akcentom na Kebabu.

Svakako želimo da istaknemo omladinu koji su maksimalno pokazali lijep odgoj i kulturu na samom putovanju i taj jedan osjećaj prijateljstva koji je vladao među svim članovima  tokom cijelog putovanja. Naravno, to i jeste  osnovni cilj našeg druženja kojemu svi težimo.