AMBASADORICA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA SE SRELA S ČLANOVIMA SKUPŠTINE MRV BIH

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack posjetila je prvi put predstavnike Skupštine Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini u sjedištu Vijeća u Sarajevu, 21.4.2015. Sastanku su prisustvovali Husejin ef. Smajić predsjednik Skupštine MRV BiH i zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH, Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, dr. Mario Bernadić u ime nadbiskupa vrhbosanskog Vinka kardinala Puljića kao i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, g. Jakob Finci.

Ambasadorica Cormack se najviše zanimala za projekte Međureligijskog vijeća u BiH kao i o pitanjima od interesa za MRV ali i crkve i vjerske zajednice u BiH. Predsjednik  Međureligijskog vijeća je izrazio zahvalnost Ambasadorici na pomoći Ambasade Sjedinjenih Američkih Država koja finansijski podržava projekte Vijeća.

Na sastanku je bilo riječi i o pitanju restitucije, odnosno povrata nacionalizovane imovine crkvama i vjerskim zajednicama u BiH gdje su članovi Skupštine MRV BiH iskazali svoju zabrinutost zbog nespremnosti vlasti da se uhvate u koštac sa ovim problemom.