Aktivnosti OMS Bugojno

Javnoj kuhinji donirali novo posuđe, posjetili pacijente u bolnici i Jevrejsko groblje

Nedavno formiran Odbor za međureligijsku saradnju u Bugojnu bilježi značajne aktivnosti. Članovi pomenutog vijeća na čelu sa predsjednikom Vehid ef Arnautom posjetili su tri lokacije.

Prilikom posjete Javnoj kuhinji ef Arnaut, fra Zoran Tadić i pravoslavni pop Slaviša Đurić, rukovodstvu kuhinje su uručili novo posuđe u vrijednosti od oko hiljadu konvertibilnih maraka.

-Drago nam je što na ovaj način možemo pružiti podršku radu javne kuhinje. Svakako bili bismo veoma sretni da jednog dana kažemo javna kuhinja nema potrebu za radom. Ovako svima nam je obaveza da onoliko koliko možemo pomognemo rad kuhinje- poručio je predsjednik OMS-a Bugojno Vehid ef Arnaut. Na ovoj značajnoj donaciji u ime svih korisnika Javne kuhinje, ali i svih građana Bugojna zahvalili su se načelnik Općine Hasan Ajkunić i direktor Centra za socijalni rad pri kojem djeluje pomenuta kuhinja u našem gradu Adnan Bašić. Nakon Javne kuhinje članovi OMS-a Bugojno posjetili su Bolnicu Bugojno, gdje su od strane direktorice ove ustanove dr. Berke Begović upoznati sa osnovnim karakteristikama ove zdravstvene ustanove. Obišli su bolesničke sobe, razgovarali sa pacijentima i tom prilikom im uručili skromne poklone uz želju za što skorije ozdravljenje.

Aktivnosti su okončane posjetom Jevrejskom groblju u Bugojnu. Izraženo je zadovoljstvo što se ovo groblje primjerno održava i što se na taj način iskazuje želja za očuvanjem istorijskih vrijednosti naroda, koji žive ili su živjeli na ovim prostorima.

Namjera nam je bila da ovu posjetu organizujemo u društvu sa nekim iz Jevrejske zajenice u BiH, ali kako je praznik Pesah, to je otpalo. Međutim, nastojat ćemo da se to dogodi drug put i da nam se malo približi ovaj lokalitet, kažu neki podaci o sahranjivanju ovdje i uopšte o prisustvu Jevreja ovdje u prošlosti – kaže fra Zoran Tadić.

Tokom obilaska Jevrejskog groblja rodila se ideja da se u narednom periodu organizuju učeničke posjete grobljima i mezarjima u Bugojnu gdje bi se uz određena stručna izlaganja, učenici u još značajnijoj mjeri upoznali sa istorijatom, ali i običajima različitih konfesija u našoj zemlji, kao i mnogi drugi projekti koji će doprinjeti boljem međusobnom razumjevanju i kvalitetnijem suživotu. Nakon ovih posjeta upriličen je i zajednički ručak za goste i članove OMS-a Bugojno. 

Izvor: RTV BUGOJNO