Aktivnosti MRV-a u okviru projekta PRO-Budućnost

Nastavljaju se aktivnosti MRV-a u okviru projekta PRO-Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). U Varešu su u prethodnom periodu održane dvije aktivnosti: „Dan otvorenih vrata“ i javna tribina „Moj doprinos trajnom miru“.

U okviru „Dana otvorenih vrata“ koji je održan 07.03.2017.godine, učenici MSŠ Vareš i članovi radne grupe PRO-B projekta u pratnji predstavnika MRV-a, posjetili su Čaršijsku džamiju u Varešu u kojoj je domaćin bio glavni imam Sadžid ef. Ramić, a koji ih je upoznao sa istorijatom džamije i vjerskim običajima. Učesnici su potom posjetili  hram Pokrova Presvete Bogorodice u Varešu i razgovarali sa protojerejem Božidarom Tanovićem. U kratkom izlaganju on im je objasnio nešto više o pravoslavnoj vjeri i samom vjerskom objektu, koji je od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja. Na kraju su posjetili staru crkvu sv. Mihovila u Varešu o kojoj je nešto više rekao fra Anto Cvitković. Stara crkva je ostavila veliki utisak na sve učesnike, kao najstarija očuvana rimokatolička crkva u BiH.

Druga aktivnost, javna tribina „Moj doprinos trajnom miru“, održana je 15.03.2017.godine u sali opštinskog vijeća Vareš uz prisustvo velikog broja građana. Moderatorica ove diskusije gospođa Amra Pandžo rekla je nekoliko uvodnih riječi, a g. Emir Kovačević ispred Međureligijskog vijeća BiH nešto više o samom projektu i organizaciji. Nakon uvodnih riječi obratio se Sadžid efendija Ramić glavni imam čaršijske džamije u Varešu. U svom obraćanu, kao predstavnik Islamske zajednice u Varešu, rekao je nešto više o pojmu vjere i njenih ciljeva. Potom je riječ dobio predstavnik Srpske pravoslavne crkve jerej Mladen Drobnjak koji je istakao osnovne karakteristike vjere te način kako vjerovanje i ljubav doprinose trajnom miru. Na kraju uvodnih izlaganja obratio se fra Mirko Majdandžić župnik Župe sv. Mihovila u Varešu i dao svoje mišljenje kako i na koji način, bez obzira na vjeru, možemo svi doprinijeti trajnom miru njegujući temeljne osnove vjere.

Sve prisutne pozdravio je i načelnik opštine Vareš Zdravko Marošević, i uz kratki osvrt rekao nekoliko riječi o važnosti religije u očuvanju mira. U diskusiju su se uključili mnogobrojni sugrađani iznoseći svoje mišljenje ali i pitanja na koja su odmah dobili odgovore. Pored građana diskusiji su prisustvovali predstavnici obrazovnih institucija, policijski službenici te predstavnici javnog i političkog života.