4. ГОДИШЊИ ИЗВЈЕШТАЈ О МОНИТОРИНГУ НАПАДА НА ВЈЕРСКЕ ОБЈЕКТЕ У БИХ

МРВ БиХ објављује свој ИВ Годишњи извјештај о мониторингу напада на вјерске објекте у БиХ.

Током овог извјештајног периода (од 1. 11. 2013 до 30. 10. 2014 г.) МРВ је запримило 49 пријава о нападима на вјерске објекте. И поред тога што је то јако велик број, сматрамо да има разлога за оптимизам. Број напада јесте важан фактор али није и једини када требамо оцијенити укупно стање на терену.

Један од разлога за оптимизам су сигурно све чешће јавне осуде напада на вјерске објекте које се дешавају и без иницијативе МРВ БиХ. У прошлој години било је неколико добрих примјера како локална заједница треба да реагује када се деси напад на вјерски објект. То су ситуације када јавне осуде дођу од стране локалне администрације, начелника општине, општинског вијећа, вјерских заједница и невладиног сектора. Ако полиција идентификује починиоце и покрене поступак, то је онда добар пеимјер на који начин локална заједница треба да реагује. Ово је поготово важно ако се напад извршио на вјерску заједницу која је мањинска у том подручју.

Током овог извјештајног периода  примјетили смо такође да надлежни органи (полиција и тужилаштва) чешће квалификују нападе на вјерске објекте као кривична дјела што је била једна од наших препорука у пријашњим извјештајима. Од пресудне је важности да се починиоци идентификују и да се строго казне. Малим новчаним казнама и условним осудама неће се постићи превентивно дјеловање на будуће починиоце. Драго нам је да смо током прошле године успоставили добру сарадњу с Удружењем судија и тужилаца БиХ. Представник МРВ БиХ је позван на годишње савјетовање судија и тужилаца које је одржано 1. 10. 2014. у Неуму. На овом савјетовању представник МРВ БиХ је имао прилику да изнесе резултате овог пројекта и основне проблеме с којима се сусрећемо. Судије и тужиоци сматрају да су напади на вјерске објекте озбиљан проблем и опасност по БиХ друштво и показали спремност да дадну свој допринос у сузбијању ових негативних појава.

Подржавамо и подстичемо општине да успоставе видео надзор над вјерским објектима који су били више пута нападани. Такав видео надзор је успостављен у опћини Ново Сарајево и постигнут је одличан резултат. У поступку је успостава видео надзора у општинама Бијељина, Бања Лука, Илиџа и Нови град Сарајево.

Захвални смо свим медијима који прате овај пројект и који редовно објављују наше осуде напада на вјерске објекте и наше позиве на поштивање другог и другачијег. Сматрамо то од огромног значаја за промоцију толеранције и заштите људских права свих грађана у БиХ.

Морамо нагласити да имамо јако добру сарадњу с полицијским станицама, тужилаштвима и судовима у БиХ као и с Министарством сигурности БиХ. Жеља нам је да кроз овај пројект МРВ БиХ као невладина организација пружи свој допринос бољој заштити вјерских објеката широм БиХ.

Такође, захваљујемо и нашем донатору, Амбасади САД у Сарајеву која већ трећу годину за редом финансијски помаже овај пројект.