Света Текла

Света Текла је била ранохришћанска мисионарка и проповједница, сапутница апостола Павла. Не помиње се у Новом завјету, али се о њој се нашироко говори у апокрифном спису “Дјела Павла и Текле”. И православна и католичка црква је поштују као светицу. Православна црква је сматра равном апостолима (“равноапостолна”).Српска православна црква је слави 7. октобра (24. септембра по старом календару).

Рођена је у Иконији од знаменитих паганских родитеља. Као осамнаестогодишња дјевојка била је вјерена за богатог Тамириса, када апостол Павле дође са Варнавом у Иконију да проповједа у кући локалног хришћанина Онесифора. Текла је данима слушала апостола Павла и очарана његовом бесједом у славу целибата, одлучила је одбацити брак. Теклина мајка Теоклеја је била очајна оптуживши Павла да им квари децу и уноси смутњу у њихов град.

Теклин вјереник Тамирис, први човјек Иконије, окупио је масу испред Онесифорове куће у којој је Павле проповиједао, захтјевајући да му се суди јер је чаробњак који заводи њихове жене. Павле је изведен пред римског проконзула, саслушан и потом стављен у притвор. Исте ноћи, Текла је подмитила чувара и дошла да слуша Павла у затвору. Текла је ухваћена, и њена мајка је лично захтијевала да је спале на ломачи за примјер, као вјероломницу. Изведена на ломачу, Текла је на чудотворан начин успјела да се спаси. Тада Текла остави вјереника, пође за Павлом из Тарса, и дође са њим у Антиохију проповиједати еванђеље. Умрла је као мученица у Селеукији.

Дио светих моштију Свете Текле налази и у манастиру Свете Тројице код Пљеваља. Десну руку првомученице Текле донио је из Антиохије у Србију први српски архиепископ Свети Сава 1233. године, а патријарх српски Арсеније Четврти Јовановић их је 1733. године поклонио Старој православној цркви у Сарајеву.

Њену свету десницу митрополит сарајевски Сава Косановић однио је 1873. године у Русију гдје је за њу израђена бисерна рукавица са наруквицом.

Стефан Терзић, стручни савјетник МРВ БиХ

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael

29. rujna Katolička crkva slavi blagdan Sv. Mihaela, Gabriela i Rafaela, trojice arkanđela čije je štovanje u narodu vrlo rašireno. Arkanđeo – odnosi se na određeni

Рођење Пресвете Богородице Марије – Мала Госпојина

У црквеном календару светитељи су углавном распоређени по датуму њихове смрти, односно упокојења. Разлог лежи у увјерењу да  кад са овога свијета одлазе људи који су живјели по закону Божијем и  ,,трку до краја истрчали, вјеру  сачували“                   (2. Тимотеју 4,7) тај дан није само туга и жалост због растанка   него и радост што се Небо окитило светитељем који нам постаје узор и молитвеник пред престолом Творца. Свега неколико рођендана је забиљежено црвеним словима, међу којима је и Рођење Пресвете Богородице Марије 21. септембра. Њеним рођењем почело је да се остварује давно обећање о доласку Спаситеља и тај празник је почетак црквене Нове године и годишњег круга празника. Већ сутрадан, 22.септембра, се прослављају  њени  родитељи Јоаким и Ана који су је, иако већ остарјели супружници, дочекали као најљепши дар и посветили је Богу. Он ју је по чистоти њеног срца изабрао да у своју утробу смјести Несмјестивог, а она му на позив храбро у смирењу одговорила и то је био почетак једне невиђене приче. Њено име је постало популарно широм свијета, па бројне Марије на данашњи дан прослављају  свој имендан.   Приредила Миља Тупањанин, секретар ОМС Требиње