Свети апостоли Петар и Павле – Петровдан

Данас Српска Православна Црква прославља Петровдан, празник посвећен Светом апостолу Петру и Павлу.

Свети апостол Петар – поријеклом је био Јеврејин и прије него што је постао апостол звао се Симон. Он је син Јонин, брат Андреја Првозваног, из града Витсаиде. По занимању био је рибар, по природи богобојажљив и држао је заповјести Божије. Када је Андреј довео Господу свога брата Петра, Господ је рекао: „Ти си Симон, син Јонин, ти ћеш се звати Кифа, што значи Петар“ (Јн 1, 42).

Бринуо се о својој кући и породици све док га Господ није позвао на апостолство. Он је први од ученика јасно изразио веру у Господа Исуса рекавши: “Ти си Христос, Син Бога живога” (Мт 16, 16). Његова љубав према Господу била је велика, а његова вјера у Господа постепено се утврђивала. Када је Господ изведен на суд, Петар Га се три пута одрекао, али искреним покајањем удостојио се да први од свих апостола види Васкрслога Господа Исуса Христа (Лк 24, 34).

Након силаска Светога Духа на апостоле, Петар се јавља нeустрашивим и силним проповедником Јеванђеља. Послије његове једне бесједе у Јерусалиму обратило се у вјеру око три хиљаде душа. Проповиједао је Јеванђеље по Палестини и Малој Азији и Италији. Чинио је многа чудеса: лечио је болесне, васкрсавао мртве; чак и од сјенке његове исцјељивали су се болесници (Дап 5, 15).

Цар Нерон га је осудио на смрт и би распет на крсту. Видјевши крст пред собом, он умоли своје мучитеље, да га разапну наопако, пошто сматраше себе недостојним да умре као и Господ.

Свети апостол Павле – Родом из Тарса, од племена Венијаминова. Најприје се звао Савле, био је мучитељ и гонитељ хришћана јер је сматрао да наносе штету јеврејској вјери.

На путу за Дамаск, куда је кренуо да прогони хришћане, чудесно му се јавио Васкрсли Господ Исус Христос ријечима: „Савле, Савле, зашто ме гониш?“ Савле је упитао: „Ко си ти, Господе?“ А Господ рече: „Ја сам Исус, којега ти гониш (тешко ти се против бодила праћати се)“. (Дап 9, 4 – 5). У Дамаску је провео три дана у посту и молитви, не једући и не пијући ништа. Примивши крштење Савле постаде Павле и посвети се апостолској служби. Постао је хришћанин и један од најактивнијих мисионара и богослова у раној Цркви. Послије преобраћења у хришћанску вјеру Савле је неко вријеме провео у Антиохији, одакле је са Светим апостолом Варнавом кренуо на мисионарско путовање (Дап. 13, 2).

Проповједао је Јеванђеље по цијелом свијету, од Јерусалима до Рима, гдје је пострадао као хришћанин, заједно са Светим апостолом Петром, за вријеме цара Нерона.

Као мисионар основао је многе црквене заједнице широм Блиског истока и Европе и постао „апостол незнабожаца“. Читав свој живот од преласка у хришћанство Свети апостол Павле провео је на путу, проповједајући Христа и оснивајући Цркве. Пошто је много путовао, једини начин да остане у контакту са хришћанима је био путем посланица. Писма су тада била једини вид комуникације на даљину. Он је у посланицама одговарао на питања која су му постављали хришћани, излагао учење вјере и пружао подршку Црквама у невољи. Посланице Светог апостола Павла никада нису преношене као појединачна писма, већ увијек као збирка. У тој форми су ушле и у канон Светог Писма Новог Завјета. Он је написао 14 посланица.

Писац је и једног од најљепших текстова Новог Завјета – „Химне љубави“.

Раденка Дракул, секретар ОМС Фоча

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Jom Kipur

Gmar Chatima Tova! Da budete upisani u knjigu zdravog, mirnog i dobrog života! Sinoć je sa zalaskom sunca počeo najznačajniji jevrejski praznik, Jom Kipur, ili

Osuda vandalskog čina u Prozoru

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje vandalski čin koji se desio 10.09.2021. u Prozoru. Na Mahalskoj džamiji je ispisan grafit U i Križ,

Mala Gospa

Katolički vjernici slave svake godine blagdan Male Gospe 8. rujna, to je spomendan na Marijino rođenje. Ovaj blagdan je manji od Velike Gospe, ali vjernici

Успењски манастир Тврдош

Највећи број православних манастира је посвећен Пресветој Богородици Марији, брзој помоћници у невољама, како се у црквеним пјесмама назива. Манастир Тврдош, који се налази у