OMS TREBINJE: „Direktno povezivanje žena nije brzo kao na društvenim mrežama, ali je zato dublje i trajnije“

Milja Tupanjanin iz Odbora za međureligijsku saradnju Trebinje koji djeluje pri međureligijskom vijeću u BiH govoreći o aktivnostima ovog Odbora ističe kako je jedan od fokusa njihovog rada povezivanje žena vjernica.

Kroz projekte kao što su „Upoznaj drugog i drugačijeg da bi ga razumio“ ili „Savremena žena u međukulturalnom i međureligijskom dijalogu“ nastojali smo okupiti žene koje su voljne da podijele svoje znanje, kreativnost i dobrotu  da bi oplemenile prije svega same sebe, a zatim i zajednice iz kojih dolaze“, kaže Milja Tupanjanin.

„Shodno senzibilitetu učesnica, biramo aktivnosti koje će zagolicati radoznalost i uputiti na neke značajne zajedničke teme koje određuju našu svakodnevnicu, bez obzira na različita opredjeljenja i stil života“, dodaje, ističući i značaj saradnje odbora na zajedničkim projektima čime oni dodatno dobijaju na vrijednosti i daju bolje rezultate:

„Takvo povezivanje možda nije brzo i atraktivno poput onih na društvenim mrežama, ali je svakako dublje i trajnije, što jeste osnovni kvalitet ovakvih druženja. Jedno takvo druženje organizovale su  kolegice iz odbora Banja Luke, Zenice i Livna, a mi smo bili domaćin, i zaista je bilo lijepo vidjeti žene iz različitih krajeva kako diskutiraju na okruglom stolu na temu „Savremena žena u međureligijskom i međukulturnom dijalogu“, razmjenjuju ideje i donose zajednilke zaključke“, priča Milja Tupanjanin o okruglom stolu na kojem su Belma Suljić, Ljiljana Periša, Stojana Valan, Svjetlana Marković i Aleksandra Stevandić Rakas pričale o  pet podtema sa kojima se djevojke, majke, supruge, poslovne žene u svakodnevnici susreću.

Kroz projekat „Upoznaj drugog i drugačijeg da bi ga razumio“ organizovana je posjeta žena muslimanki iz Stoca manastiru Svetih Petra i Pavla gdje im je predavanje o monaštvu održala igumanija ovog manastira, mati Pavla.

„Sastanak je protekao u zaista sjajnoj amosferi, bilo je zaista lijepo vidjeti koliko su ove žene kroz razgovor otkrile toliko sličnosti, vidjeti kako se druže, razgovaraju i ne ustručavaju se jedna drugoj postaviti ni jedno pitanje o drugoj vjeri, i dati pojašnjenja o svojoj“, kaže Milja Tupanjanin.

Jedna od učesnica susreta Alma Mujakić, ispred medžlisa islamske zajednice Stolac, kazala je kako je posjeta Trebinju bila jedno veliko pozitivno iskustvo za sve.

„Razmijenili smo i različita saznanja o svemu i svačemu. Oduševljeni smo i ovi susreti su veoma bitni da bismo produbili saradnju i radili na dobrim odnosima. Danas smo čuli koliko ima sličnosti između naših vjera i koliko možemo na toj sličnosti graditi mir i prijateljstva. Kao vjeroučiteljica u Stocu kroz vjeronauku sam dosta učila i o hrišćanstvu i drugim vjerama, ali je živa riječ uvijek najbolja jer tako mnogo toga nauči“, kazala je Alma Mujakić.

Mati Pavla također je poslije susreta bila puna dojmova, kao i ostale monahinje koje su ugostile gošće iz Stoca:

„Ovakvi susreti su od velikog značaja jer moramo da pokažemo ljudima da živimo tu jedni pored drugih, da treba da poštujemo jedni druge i da to što neko ima drugačiju vjeru od nas, ne znači da je naš neprijatelj. Moramo da naučimo da poštujemo različitosti i da živimo jedni pored drugih“, kazala je mati Pavla.

Spomenute aktivnosti podržane su kroz projekat “Jačanje međureligijske saradnje” (SID), a svoje rezultate i aktivnosti poput ove posjete aktivisti i članovi OMS Trebinje imaće priliku prezentirati na Konferenciji “Važnost jačanja međureligijskog dijaloga na lokalnom nivou u BiH” koja se održava u Sarajevu 15. i 16. Februara/veljače koja ima za cilj promovirati poruke mira i pomirenja MRV-a široj publici, prezentirati uspjehe SID projekta pokazati jačanje mreže MRV-a i podijeliti najbolje prakse.

Članovi i aktivisti iz 15 lokalnih odbora za međureligijsku saradnju, među kojima i vjerski službenici iz BiH će prisustvovati konferenciji na kojoj će mladi i žene promovirati aktivnosti implementirane na nivou odbora kroz SID projekat.

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици