Прољетни сусрет младих теолога

У раздобљу од 15. до 18. свибња/маја 2013. године у организацији Међурелигијског вијећа БиХ и Конрад Аденауер Фондације одржан је Сусрет младих теолога, којему је назочило 30 студената нове генерације теолога с Факултета исламских наука, Православног богословског факултета, Католичког богословног факултета и Фрањевачке теологије. Тема овогодишњег сусрета су били обичаји у вјерским традицијама, за чије су представљање били ангажирани сами студенти.

Сусрет је започео у Фочи 15. свибња/маја, гдје су млади теолози посјетили Православни богословски факултет „Св. Василије Острошки“ те Атик-пашину џамију. Том пригодом су судионици имали прилику упознати неке од важнијих обичаја у православљу. Затим су два дана, 16. и 17. свибња/маја, млади теолози провели у Сарајеву обилазећи Католички богословни факултет, Фрањевачку теологију и Факултет исламских наука те вјерске богомоље: Стару православну цркву, Ашкенаску синагогу, Катедралу и Бегову џамију. Тијеком та два дана студентима су представљени обичају у католичанству и исламу. Завршни дан, 18. свибња/маја, сусрет је закључен посјетима Текији на Буни у Благају, Манастиру Житомислићи и Фрањевачком самостану у Мостару.

Тијеком четверодневног дружења, млади теолози су показали изузетно занимање за друге традиције те оцијенили овакве сусрете као богатство за њих саме јер је од велике важности за Босну и Херцеговину да млади измјењују искуства и мишљења. Упознавајући друге цркве и вјерске заједнице, студенти су имали могућност препознати додирне точке вјерских традиција, али и добити одговоре на питања која су имали о другима и другачијима.