ОСУДА НАПАДА НА МЕЏЛИС ИЗ-е ТРЕБИЊЕ

Међурелигијско вијеће најоштрије осуђује исписивање увредљивих графита на Меџлису Исламске заједнице у Требињу које се десило 8. марта 2014. г.

Поздрављамо реакцију начелника општине Требиње г. Славка Вучуревића и пароха требињског о. Дражена Тупањанина који су одмах по сазнању посјетили мјесто напада и изражили жаљење због тог чина. Само заједничким радом вјерских заједница и цркава и надлежних институција можемо се ефикасно борити против ових негативних појава у нашем друштву.

Међурелигијско вијеће у БиХ у чијем раду учествују све четири традиционалне цркве и вјерске заједнице, врши евиденцију напада на вјерске објекте и залаже се за бољу заштиту истих. У нашем задњем извјештају смо нагласили да су напади на вјерске објекте још увијек чести и да је основни проблем недовољно строго кажњавање починитеља напада. Вјерски објекти се сматрају симболима одређене цркве или вјерске заједнице и сваки напад на вјерски објекат може се доживјети као напад на цијелу заједницу. Ово питање је поготово осјетљиво када је нападнута заједница мањина у одређеном подручју. С тим у вези позивамо све надлежне институције да овим предметима прилазе хитно и с посебном пажњом.