Vijesti

Osuda incidenta u Zvorniku

U toku jutra je na adresu Vijeća proslijeđena prijava incidenta koji se dogodio u toku noći 24. na 25. 7. 2019. u Zvorniku kada je grupa od pet mladića gađala ogradu Riječanske džamije u centru Zvornika. Medžlis IZ Zvornik je ovaj incident prijavio SJB Zvornik. U prijavi se navodi kako je materijalna šteta zanemariva ali činjenica da se ovakvi incidenti uopšte događaju boli i predstavlja ozbiljan problem.

Pročitajte više »

OSUDA INCIDENATA U ZVORNIKU I BIJELJINI

Međureligijsko vijeće u BiH je u proteklom periodu zaprimilo 2 prijave napada na imovinu Islamske zajednice. Od Medžlisa IZe Zvornik smo obavješteni kako su u noći 7. na 8. 6. 2019. na gradskom mezarju Kazanbašća u Zvorniku porušena četiri nišana-nadgrobna spomenika o čemu je obavještena Policijska uprava u Zvorniku.

Medžlis IZe Bijeljina nas je obavijestio kako su u dva navrata, 11. na 12. ( na mjesto predviđeno za lijepljenje smrtovnica ispred Atik džamije) i 12. na 13. 6. 2019. (na vratima kancelarije Medžlisa IZe Bijeljina i kapiji Atik džamije) lijepljeni leci uvredljivog sadržaja sa natpisom „nož, žica, Srebrenica“ kao i letak sa srpskom trobojkom, mapom Kosova i natpisom „Otadžbina je ovo Srbina“ kao i letak sa likom Draže Mihajlovića i natpisom „Naši preci padoše davno, ime ti Srbijo postade slavno“. I o ovom incidentu je obavještena Policijska uprava Bijeljina.

Pročitajte više »