Vijesti

MLADI MODRIČE I ODŽAKA ZAJEDNO OBIŠLI BOGOMOLJE: “Upoznavanjem različitosti koje nas obogaćuju najbolje se boriti protiv predrasuda”

„Među nama je više sličnosti nego što ima razlika, a razlike kojih ima su ono što nas dodatno obogaćuje i što jedni kod drugih trebamo cijeniti i poštovati“, jedna je od glavnih poruka proizašla iz zajedničkog jednodnevnog druženja mladih iz Odžaka i Modriče koji su u utorak na “Danu otvorenih vrata, održanom danas u okviru projekta PRO-Budućnost zajedno obišli Odžačku džamiju, župnu crkvu Župe glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja u Odžaku i Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči.

Pročitajte više »

POTRESNE ISPOVIJESTI O STRADANJIMA: “Da se Ahmići, Trusina, Bradina i Kruščica nikada i nikome ne ponove, jer svaka majka plače jednako”

“Tri mjeseca od tragedije u Trusini gdje sam ostala bez sina, bez muža i članova obitelji, nisam se molila. Onda sam se počela moliti za one koji su to zlo učinili, i molim se za njih svaki dan. Molim se da se osvijeste i da nikada ne čine zlo, molim se da se živi kao što se prije živjelo”, kazala je s propovjedaonice župne crkve u Žitačama baka Mila iz Trusine govoreći o stradanju 22 hrvatska civila u ovom selu 16. aprila/travnja 1993. godine pred 30 učesnica i učesnika “Europske radionice o suočavanju s prošlošću opterećenom nasiljem u BiH – doprinos dijalogu, kulturi slušanja i solidarnosti”.

Pročitajte više »

Mladi iz Višegrada: “Prošlost nas ne zanima, gledamo u budućnost!”

Mladi iz Višegrada i okoline na “Danu otvorenih vrata”, održanom danas u okviru projekta PRO-Budućnost, tokom zajedničkog druženja imali su priliku posjetiti Carevu džamiju i hram Svetog Cara Lazara, te zgradu u kojoj je od 1905. do 1945. godine bila smještena sinagoga.

Mladi nisu krili zadovoljstvo posjetom i zajedničkim druženjem iz kojeg su, kažu, naučili mnogo toga.

Pročitajte više »

SARAJEVO: Susret učenika Karađoz-begove medrese Mostar i Gimnazije „Jovan Dučić“ Trebinje

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini organizovalo je još jedan, treći po redu, susret učenika Karađoz-begove medrese iz Mostara i Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja. Prva dva susreta održana su u Trebinju i Mostaru, a treći je održan u Sarajevu. Međureligijski susret upriličen je 16. i 17. februara 2018. godine, a okupio je 30 učenika dviju pomenutih škola.

Pročitajte više »