Poruke članova OMS Bugojno povodom pete godišnjice od osnivanja

“Mi radimo i opstajemo s ciljem očuvanja zajedničkih vrijednosti, a to su ljubav, pravda i mir. Kroz naše aktivnosti, promovisanjem dobra, sprječavanjem zla, afirmacijom istine, sakralnosti života i moralnih normi, stavljamo toleranciju na najviši pijedestal vrijednosti, a ona je krov pod kojim različiti vjernici i vjerske zajednice mogu živjeti!”

Kemal ef. Tokmić, Predsjednik OMS Bugojno

“Uz uzajamno upućivanje čestitki prilikom proslave važnijih vjerskih blagdana koji su u religijskom kalendaru vlastiti svakoj zajednici vjernika naše Bosne i Hercegovine, bugojanske vjerske zajednice zajednički nastupaju u javnom prostoru kroz razne inicijative i aktivnosti koje su u ovoj gradskoj sredini ne samo zapažene, već i prihvaćene. U svome petogodišnjem djelovanju OMS Bugojno pokazao je opravdanost odnosno smisao svoga postojanja. Svi njezini aktivni članovi kao i brojni simpatizeri odobravaju i podržavaju svaku djelatnost koja vodi razumijevanju i prihvaćanju naših različitosti koji su pravi i istiniti temelj za izgradnju dobrog i mirnoga društva. Uz zahvalnost utemeljiteljima OMS Bugojno, na njihovoj ljudskoj, društvenoj i vjerskoj hrabrosti, gledamo današnjicu u svjetlu ugodne i sigurne budućnosti u ovoj zemlji koju nam je Svevišnji i Milosni na dar ostavio.”

Fra Ivan K. Pavlović, član OMS Bugojno

“Međureligijski dijalog, kako u svojoj lokalnoj zajednici tako i u našoj državi, možemo ostvariti samo onda kada iskreno i predano živimo po svojim religijskim uvjerenjima, a volimo, poštujemo, čuvamo i sarađujemo sa drugima te samim time postavljamo temelje za izgradnju zdrave budućnosti, a takva budućnost je ključ opstanka našeg društva.”

Arnesa Dž. Rujanac, sekretar OMS Bugojno

Skupština Međureligijskog vijeća u BiH na 75. sjednici održanoj u februaru 2016. godine osnovala je Odbor za Međureligijsku saradnju u Bugojnu (OMS Bugojno). Osnovan je u skladu sa misijom i vizijom MRV BiH a to je promovisanje mira, poštovanja, suživota kroz međureligijski dijalog i saradnju, uvažavanjem različitosti i isticanjem zajedničkih vrijednosti vjerskih i duhovnih tradicija kako u BiH tako i u ovoj lokalnoj zajednici zasnovanoj na građanskom društvu izgrađenom kroz međureligijski dijalog.  Danas je OMS Bugojno jedan od petnaest Odbora Međureligijskog vijeća.

Rukovodstvo Odbora se mijenjalo, međutim, kontinuitet u radu je zadržan. OMS Bugojno pokazao se među aktivnijim te je u vremenskom periodu od osnivanja pa do danas, u saradnji sa partnerima ili samostalno, realizovao mnogobrojne aktivnosti, događaje, projekte kao što su: zajedničke posjete i donacije staračkim domovima i udruženjima djece sa posebnim potrebama i javnoj kuhinji, zajednički iftari, revijalne utakmice, čišćenje i održavanje jevrejskog groblja, dani otvorenih vrata vjerskih objekata, prijemi povodom vjerskih praznika, okrugli sto za žene, osnivanje Mreže vjernica Bugojna, osmomartovsko druženje, podjela prehrambeno- higijenskih paketa pomoći najugroženijima, projekat “Zasadimo i njegujmo zajedništvo, prijateljstvo i ljubav”, međusobna neformalna druženja te posjete povodom praznika, važnih životnih događaja, saradnja na drugim poljima i dr.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Općine Bugojno, Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini  i Odbora za međureligijsku saradnju Bugojno, potpisanog u martu 2019. godine, jedno je od zvaničnih priznanja prepoznatljivosti rada ovog Odbora. OMS Bugojno primjer je drugim zajednicama da svaka dobra i topla riječ o suživotu u ovom gradu, dodatak je zdravim odnosima među građanima.

Neosporno je da se i OMS Bugojno u svome radu susreće sa različitim izazovima, no svjesni važnosti međureligijskog dijaloga zarad generacija koje dolaze, obavezujemo se na još produktivniju saradnju na svim poljima zajedničkog dobra te pozivamo vjernike i sve ljude dobre volje da nam se pridruže u svrhu ispunjenja zadanih ciljeva!

Neka nam je svima sretna 5 godišnjica rada Odbora za međureligijsku saradnju Bugojno!

Arnesa Dževahirić-Rujanac, sekretar OMS Bugojno

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици