Poruke članova OMS Bugojno povodom pete godišnjice od osnivanja

“Mi radimo i opstajemo s ciljem očuvanja zajedničkih vrijednosti, a to su ljubav, pravda i mir. Kroz naše aktivnosti, promovisanjem dobra, sprječavanjem zla, afirmacijom istine, sakralnosti života i moralnih normi, stavljamo toleranciju na najviši pijedestal vrijednosti, a ona je krov pod kojim različiti vjernici i vjerske zajednice mogu živjeti!”

Kemal ef. Tokmić, Predsjednik OMS Bugojno

“Uz uzajamno upućivanje čestitki prilikom proslave važnijih vjerskih blagdana koji su u religijskom kalendaru vlastiti svakoj zajednici vjernika naše Bosne i Hercegovine, bugojanske vjerske zajednice zajednički nastupaju u javnom prostoru kroz razne inicijative i aktivnosti koje su u ovoj gradskoj sredini ne samo zapažene, već i prihvaćene. U svome petogodišnjem djelovanju OMS Bugojno pokazao je opravdanost odnosno smisao svoga postojanja. Svi njezini aktivni članovi kao i brojni simpatizeri odobravaju i podržavaju svaku djelatnost koja vodi razumijevanju i prihvaćanju naših različitosti koji su pravi i istiniti temelj za izgradnju dobrog i mirnoga društva. Uz zahvalnost utemeljiteljima OMS Bugojno, na njihovoj ljudskoj, društvenoj i vjerskoj hrabrosti, gledamo današnjicu u svjetlu ugodne i sigurne budućnosti u ovoj zemlji koju nam je Svevišnji i Milosni na dar ostavio.”

Fra Ivan K. Pavlović, član OMS Bugojno

“Međureligijski dijalog, kako u svojoj lokalnoj zajednici tako i u našoj državi, možemo ostvariti samo onda kada iskreno i predano živimo po svojim religijskim uvjerenjima, a volimo, poštujemo, čuvamo i sarađujemo sa drugima te samim time postavljamo temelje za izgradnju zdrave budućnosti, a takva budućnost je ključ opstanka našeg društva.”

Arnesa Dž. Rujanac, sekretar OMS Bugojno

Skupština Međureligijskog vijeća u BiH na 75. sjednici održanoj u februaru 2016. godine osnovala je Odbor za Međureligijsku saradnju u Bugojnu (OMS Bugojno). Osnovan je u skladu sa misijom i vizijom MRV BiH a to je promovisanje mira, poštovanja, suživota kroz međureligijski dijalog i saradnju, uvažavanjem različitosti i isticanjem zajedničkih vrijednosti vjerskih i duhovnih tradicija kako u BiH tako i u ovoj lokalnoj zajednici zasnovanoj na građanskom društvu izgrađenom kroz međureligijski dijalog.  Danas je OMS Bugojno jedan od petnaest Odbora Međureligijskog vijeća.

Rukovodstvo Odbora se mijenjalo, međutim, kontinuitet u radu je zadržan. OMS Bugojno pokazao se među aktivnijim te je u vremenskom periodu od osnivanja pa do danas, u saradnji sa partnerima ili samostalno, realizovao mnogobrojne aktivnosti, događaje, projekte kao što su: zajedničke posjete i donacije staračkim domovima i udruženjima djece sa posebnim potrebama i javnoj kuhinji, zajednički iftari, revijalne utakmice, čišćenje i održavanje jevrejskog groblja, dani otvorenih vrata vjerskih objekata, prijemi povodom vjerskih praznika, okrugli sto za žene, osnivanje Mreže vjernica Bugojna, osmomartovsko druženje, podjela prehrambeno- higijenskih paketa pomoći najugroženijima, projekat “Zasadimo i njegujmo zajedništvo, prijateljstvo i ljubav”, međusobna neformalna druženja te posjete povodom praznika, važnih životnih događaja, saradnja na drugim poljima i dr.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Općine Bugojno, Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini  i Odbora za međureligijsku saradnju Bugojno, potpisanog u martu 2019. godine, jedno je od zvaničnih priznanja prepoznatljivosti rada ovog Odbora. OMS Bugojno primjer je drugim zajednicama da svaka dobra i topla riječ o suživotu u ovom gradu, dodatak je zdravim odnosima među građanima.

Neosporno je da se i OMS Bugojno u svome radu susreće sa različitim izazovima, no svjesni važnosti međureligijskog dijaloga zarad generacija koje dolaze, obavezujemo se na još produktivniju saradnju na svim poljima zajedničkog dobra te pozivamo vjernike i sve ljude dobre volje da nam se pridruže u svrhu ispunjenja zadanih ciljeva!

Neka nam je svima sretna 5 godišnjica rada Odbora za međureligijsku saradnju Bugojno!

Arnesa Dževahirić-Rujanac, sekretar OMS Bugojno

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Bez dijaloga nema napretka

Bez dijaloga nema napretka „Svaki dijalog ima smisla i ima svoje opravdanje. Ponekad su očekivanja veća od ostvarenog, što ne znači da je dijalog neuspješan

Purim

Sjećanje na spas Jevreja Persije od pokolja, koji je bio predvidio i dan provedbe odredio zločinac Hamam, prvi ministar Persijskog cara Ahašveroša (prije 2500 godina).

Osuda napada na Aladža džamiju

Iz razgovora sa Miralem ef. Hodžićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske Zajednice Foča, doznajemo da je na minaretu Aladža-džamije u Foči u toku dana, 18.2.2021. primijećeno

Lejletu-r-regaib

Islamski kalendar je lunarni (Mjesečev) kalendar. Za računanje vremena, on se ravna prema Mjesečevim mijenama. Kao početak islamskog kalendara uzima se Hidžra, preseljenje Muhammeda, a.s., iz