Dan vjerske slobode

U januaru se obilježava Dan vjerske slobode. Dan koji služi kao podcrtavanje onogo što vjernici svakodnevno žive, i žele da žive, slobodu ispoljavanja svoje vjere.

Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine podržava slobodu u vjerskom izražavanju, a poziva na suzdržavanje od nasilja, govora mržnje na vjerskoj osnovi. Glasno zagovaramo slobodu vjere, osuđujemo svaki vid nasilja. Osuđujemo sveprisutnije pritiske u školama, na radnom mjestu, na bilo kojem mjestu u bilo kojoj situaciji, a koji za osnov ima vjersku netrepeljivost.

Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu promijeniti svoju vjeru ili vjerovanje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, ispoljava vjera ili vjerovanje učenjem, vršenjem, obredima i održavanjem.

Koristimo priliku da naglasimo da sve četiri glavne tradicionalne vjerske zajednice BiH (koje i čine MRV BiH) su imale brojne zahtjeve za restituciju imovine koju je komunistička vlada bivše Jugoslavije nacionalizovala nakon Drugog svjetskog rata. Zakonom o slobodi vjere se vjerskim zajednicama daje pravo na restituciju eksproprisane imovine u čitavoj zemlji “u skladu sa zakonom”. Također, ne smijemo zaboraviti spomenuti da se i Država BiH i Entiteti BiH obavezuju kroz sporazume ili ugovore koji pokazuju da se država i crkve i vjerske zajednice sporazumijevaju radi ostvarivanja opšteg dobra.

Tako su, Katolička crkva, Sveta Stolica i BiH potpisale dokument, nazvan Temeljni ugovor između Svete Stolice i BiH (Basic Agrrement Between the Holy See and Bosnia and Herzegovina), 19. aprila 2006, na godišnjicu izbora pape Benedikta XVI, što je i državni praznik Vatikana. Dana 29. septembra 2006. potpisan je i Dodatni protokol na Temeljni ugovor između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine. Službeni jezik ovih dokumenata je engleski a neslužbeni prevod na hrvatski sačinio je dr. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije.

Nakon Svete Stolice, Srpska pravoslavna crkva je pristupila sklapanju ugovora sa BiH. Taj akt, nazvan Osnovni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Bosne i Hercegovine, potpisali su u Sarajevu 3. decembra 2007. u ime SPC Patrijarh Srpski gospodin Pavle a u ime BiH, po ovlaštenju Predsjedništva BiH, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović.

12. marta 2008. Rijaset IZ u BiH donio je odluku da pristupi postupku sklapanja ugovora sa državom. Na taj način najbrojnija vjerska zajednica u BiH se odlučila i za ugovorno regulisanje. Do danas nije potpisan ugovor. Iskreno se nadamo da će sloboda vjere, vjerskog izražavanja, biti omogućena svim građanima Bosne i Hercegovine na ravnopravan način. S tom željom, neka je svim vjernicima svaki dan, Dan vjerske slobode i uvjerenja.

Tekst sastavila: Samra Smajić-Radovović

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици